Miksi Jatkosota?

Imperialistinen Venäjä miehitti Talvisodan seurauksena noin 13% Suomen laillisesta alueesta. Puna-armeija ei ollut kyennyt valtaamaan siitä alueesta kuin murto-osan. Kun Suomi oli Talvisodassa saavuttanut suurenmoisen torjuntavoiton estäen Venäjää miehittämästä koko Suomea – joka oli ja on Venäjän tavoite – niin Venäjä alkoi valmistautumaan uuteen yritykseen valloittaakseen koko Suomen.

Välirauhan aikana Venäjä esitti Suomelle oikeudettomia vaatimuksia ja puuttui törkeästi Suomen sisäisiin asioihin. Suomi olisi halunnut liittyä puolueettomaan puolustusliittoon Ruotsin (ja Norjan) kanssa, mutta Venäjä esti sen.

Venäjä ja Englanti ajoivat Suomen riippuvuuteen Saksasta, sillä Venäjä rikkoi Suomen kanssa solmimaansa kauppasopimusta (ei toimittanut sovittuja tarvikkeita, kuten viljaa ja polttoaineita) – samaan aikaan Englanti käytännössä esti Suomen normaalin kaupankäynnin asettamillaan Navycerteillä. Kannattaa muistaa, että tänä aikana Venäjä ja Saksa olivat ylimpiä ystäviä ja liittolaisia keskenään. Englannin ja Saksan välillä taas oli käynnissä Englannin julistama sota. Saksalla ja Englannilla sekä Ranskalla oli kilpajuoksu kumpi osapuoli ennättää miehittämään Norjan – Saksa voitti sen kilpajuoksun nipinnapin.

Välirauhan aikana Venäjä ampui tahallaan alas suomalaisen matkustajalentokoneen Kalevan ja suoritti jatkuvasti törkeitä rajaloukkauksia mm. sotilaskoneillaan.

Suomen poliittinen ja sotilaallinen johto olivat varmoja siitä, että Venäjä hyökkää uudelleen Suomen kimppuun – se näkyi sekä Venäjän toimista Suomea vastaan, että Venäjän suorittamista joukkojen keskityksistä Suomea vastaan. Niinpä Suomi kävi Saksan kanssa keskusteluja siltä varalta, että Venäjä hyökkää jälleen Suomen kimppuun. Näissä keskusteluissa Suomi ilmoitti jyrkästi, ettei Suomi lähde sotaan ellei Venäjä ENSIN hyökkää jälleen Suomen kimppuun. Lopulta Suomi varotoimena kutsui joukot kertausharjoitukseen, joka oli käytännössä liikekannallepano – Suomi keskitti joukkonsa puolustukselliseen ryhmitykseen.

Emme saa unohtaa mitä muualla tapahtui samaan aikaan. Venäjä miehitti Viron, Latvian, Liettuan, Bessarabian ja Pohjois-Bukovinan. Viimeksimainitut tapahtuivat vastoin Saksan ja Venäjän välistä sopimusta, joten ne soittivat viimein hälytyskelloja Berliinissä. Venäjä olikin laatinut hyökkäyssuunnitelman hyökätäkseen länteen ja keskitti joukkojaan sen suunnitelman mukaisesti hyökätäkseen heinäkuussa 1941 maailmanhistorian suurimmin joukoin länteen vallatakseen koko Euroopan (aluksi).

Suomi oli kärsinyt suuria menetyksiä Talvisodassa, mutta Suomi ei olisi lähtenyt uuteen sotaan ilman, että Venäjä hyökkäsi jälleen Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05, aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Jatkosodan, joka oli erillissota. Tämä on päivänselvä asia jo pelkästään siitäkin syystä, ettei Suomen eduskunta, joka silloinkin päätti sodasta, olisi hyväksynyt hyökkäyssotaan lähtöä. Vaan kun Venäjä hyökkäsi aloittaen Jatkosodan, niin eduskunta hyväksyi sodan yksimielisesti.

Siten vastaus otsikon kysymykseen: Miksi Jatkosota? on yksinkertaisesti, että koska imperialistinen roistovaltio Venäjä hyökkäsi jälleen Suomen kimppuun, niin Suomen oli taas sodittava säilyttääkseen itsenäisyytensä, vapautensa ja länsimaisen demokraattisen yhteiskuntajärjestyksensä.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu