Julkinen palvelu – maksu

Mitä se julkinen palvelu oikein on, josta meidän olisi vielä pakko maksaa erikseen? Mihin sitä tarvitaan? Eikö hommaa voisi hoitaa jotenkin muutenkin?

Hätätiedotus

Hätätiedotus on yksi palvelu, jonka organisoimisesta on kuluja tavalla tai toisella. Esimerkkinä hädästä, josta kansalaisia tulee voida varoittaa voidaan ottaa vaikka kaasuonnettomuus. Tehtaan kloorisäiliö on revennyt tai kloorisäiliö on revennyt liikenneonnettomuudessa. Kloori (ja monet muutkin teollisuuden käyttämät aineet) on tappavan myrkyllinen kaasuna.

Jokaisessa kaupungissa ja taajamassa, jossa käytetään tällaisia myrkkyjä tulee olla hälytyssireenit ja/tai kaiutinjärjestelmä joilla kansaa voidaan varoittaa. On opetettu, että kuullessaan yleisen vaaramerkin ihmisten on mm. kuunneltava radiota. Tämä radion kautta mahdollisesti joskus tuleva tiedote on ainakin ennen vanhaan katsottu olevan osa sitä ”julkista palvelua”. Joskus se on saattanut toimiakin, kun radiosta ei ole ollut juuri muuta mahdollisuuttakaan kuunnella kuin YLEä. Nykyisin ihmiset jos ollenkaan kuuntelevat radiota kuuntelevat usein jotakin muuta radioasemaa kuin sitä YLEn kanavaa, jolta voisi ehkä kuulla hätätiedotteen.

Jotkut ihmiset liikkuvat taajamissa ”napit” korvissa kuunnellen vaikka MP3-soitintaan – eivätkä kuule mitään hätämerkkiä sen musan ylitse. Olisi lakisääteinen ja tekninen järjestelykysymys, että hätätiedote saataisiin annettua kaikkien radiokanavien ja TV-kanavien välityksellä. YLE:stä ei ole juuri iloa siihen asiaan – ainakaan YLEä ei tarvita hätätiedotuksia varten.

Opetusohjelmat

Jotkut ovat yrittäneet perustella YLEn tarpeellisuutta opetusohjelmilla. Ei siihenkään YLEä tarvita. Opetusministeriö voi suunnitella haluamansa laisen ohjelman ja kilpailuttaa kaupalliset kanavat – kuka toteuttaa parhaimman ja halvimmalla.

Ohjelmat pienryhmille

Ei YLEä tarvita tuottamaan ohjelmia myöskään pienryhmille (mustalaiset, saamelaiset, ruotsinkieliset, ryssät, …). Aivan vastaavasti voidaan kilpailuttaa joku kaupallinen kanava toteuttamaan haluttuja erikoisohjelmia, joita ei muuten syntyisi.

Uutiset

Suomettuneita YLEn uutisia ei tarvita mihinkään. Nykyisin uutiskanavia on vähintäänkin tarpeeksi ilman, että YLE pitää omaa uutistoimitusta. Joitakin erikoisia uutisia, joita ei muuten tuotettaisi voisi tarvittaessa taas tilata kilpailutuksen jälkeen kaupallisilta toimijoilta.

Jne.

Yhteenveto

YLEn ”julkista palvelua” ei tarvita yhtään mihinkään, joten ei tarvita myöskään uutta julkisen palvelun maksua.

YLE joutaa lakkauttaa ja myydä huutokaupalla pieninä palasina mahdollisesti halukkaille ostajille – ehkä ainakin osa tiloista ja tekniikasta menisi jopa kaupaksi ainakin jollakin hinnalla.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu