Miksi Unkari 1956?

Imperialistinen Venäjä miehitti Unkarin Toisen Maailmansodan loppuvaiheissa ja panssareidensa turvin Venäjä asetti Unkariin kommunistisen nukkehallituksen (diktatuurin) – kommunistien kannatus Unkarissa oli erittäin vähäinen.

Vuonna 1956 unkarilaiset lopuksi kyllästyivät siihen, että Venäjä murhasi Unkarin sivistyneistöä ja kyyditti heitä ”Siperiaan” kuolemaan – unkarilaisia kuoli näissä Venäjän vainoissa enemmän kuin oli kuollut Toisessa Maailmansodassa.

Unkarilaiset opiskelijat aloittivat mielenosoitukset ja he vaativat Venäjän miehitysjoukkojen poistumista Unkarista. Hallituksen johtoon kutsuttiin Imre Nagy. 23.10.1956 innostunut väkijoukko kaatoi jalustaltaan valtavan kokoisen Stalinin patsaan.

Luonnollisesti Venäjä teki nytkin petoksen luvaten joukkojensa poistuvan ja kutsuen Unkarin puolustusministerin neuvotteluihin. Valitettavasti puolustusministeri lähti hyväuskoisesti neuvottelemaan venäläisten kanssa – joilla ei ollut aikomustakaan neuvotella. Venäläiset vangitsivat puolustusministeri Pál Maléterin ja myöhemmin teloittivat hänet – Venäjän tapa neuvotella (Venäjä murhasi kesken rauhanneuvottelujen myös Tshetshenian vapailla vaaleilla valitun laillisen presidentin Dzhohar Dudajevin).

Imperialistinen roistovaltio Venäjä ei voinut sietää sitä, että Unkarista olisi jälleen tullut demokraattinen itsenäinen valtio – niinpä Venäjä hyökkäsi Unkarin valtavalla ylivoimalla (lähes 200 000 sotilasta ja yli 2000 hyökkäysvaunua). Tässä Unkarin ja Venäjän välisessä sodassa kuoli 25 000 – 50 000 unkarilaista ja noin 7000 venäläissotilasta.

Tässä artikkelissa asiasta lisää suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu