Suomen ilmapuolustuksesta

Eilen julkistettiin päätös, että Suomi hankkii NASAMS ilmatorjuntaohjusjärjestelmän korvaamaan käytöstä poistettavaa BUK-M1 ilmatorjuntaohjusjärjestelmää. Samalla julkaistiin tieto tusinan keskivalvontatutkan hankkimisesta ja kolmen vanhan kaukovalvontatutkan modernisoinnista.

Kuten odotettavissa olikin, niin tietyt tahot ovat hyökänneet raivokkaasti kyseisiä hankintoja vastaan – on se niin kauheaa, jos Suomen puolustuskyky säilyy edes entisellä tasollaan. Nämä samat ”vastustajat” varmaan ratkeaisivat liitoksistaan, jos Suomen puolustuskyky paranisi entisestään – olisihan se ihan kauheaa jos Venäjän olisi vaikeampi valloittaa Suomi.

Minusta sekä NASAMS, että tutkahankinnat ovat hyvin asiallisia – ”oikean suuntaisia, mutta riittämättömiä”.

NASAMSin hyvä puoli on taistelunkestävyys – verkottunut rakenne, jossa ei ole kriittistä solmupistettä, jonka tuhoutuminen halvaannuttaisi järjestelmän. Tietenkin tämän taistelunkestävyyden edellytyksenä on, että sitten kaikkea todella on enemmän kuin yksi kappale. Vaikkapa tutkia, johtokeskuksia ja passiivisia sensoreita tulee kaikkia olla vähintään kolme käytössä ja yksi vaihtamassa asemaa. Luonnollisesti myös ohjuslavettien paikkoja on koko ajan vaihdettava.  Tärkeintä on, että kaukaa havaittavissa olevia tutkia kierrätetään koko ajan suurella nopeudella – mittaa lyhyen aikaa ja vaihtaa heti paikkaa.

Tämä koskee kaikkia tutkia.

Eli minä olen tyytyväinen siihen mitä hankittiin, mutta haluan hankittavan myös suuremman kantaman omaavia ohjuksia kuin perus AMRAAM-ohjus, joka on tarkoitettu ammuttavaksi hävittäjäkoneesta, eikä maasta. Osa ohjuksista voi toki olla AMRAAMeja, mutta tarvitaan lisäksi ohjuksia, joilla on suurempi ulottuvuus niin vaaka kuin myös pystysuunnassa. Toivottavasti uudet järjestelmät saadaan operatiiviseen käyttöön ennen kuin imperialistinen Venäjä jälleen hyökkää Suomen kimppuun.

Jotkut ovat kritisoineet sitäkin, että Suomelle hankittiin aikoinaan F-18 Hornet hävittäjälentokoneet. Minusta sekin oli hyvä hankinta – kuin myös päätös modernisoida Hornetit. Eli ilmapuolustuksessamme on edes jotakin hyvää.

Horneteilla voidaan suojata liikekannallepanoa – eli mm. ilmatorjunnan saattamista sodan ajan valmiuteen. Minusta se valmiuden kohottaminen sodan uhkan näkyessä ei kuitenkaan riitä. Venäjä tulee yrittämään yllätyshyökkäystä Suomeen, ettei Suomi ennättäisi asettaa joukkojaan liikekannalle ennen hyökkäystä. Ei venäläiset typeriä ole – siellä muistetaan kyllä, että Suomi ennätti suorittaa liikekannallepanon ennen Venäjän hyökkäystä Suomen kimppuun sekä Talvisodassa, että Jatkosodassa. Nyt yrittävät taatusti siten, ettei Suomi ennättäisi panna joukkojaan liikekannalle ennen hyökkäystä. Siksi osa ilmatorjuntaohjuksista on oltava jatkuvasti 24/7 valmiudessa.

Eli hävittäjäpuolustuksemme ei ole hassummassa kunnossa – tietysti Hornetteihin pitäisi olla enemmän ohjuksia kuin on, mutta huonomminkin asiat voisivat olla.

Valmiusprikaateillemme on hankittu uusia lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjuksia, joka sekin on ihan hyvä asia. Crotalejakin on vielä käytössä – kaitpa niistäkin on vielä jonkin verran iloa, vaikka vanhenemassahan sekin järjestelmä jo on.

Sen sijaan paikallispuolustukselle, sisseille ja muille joukoille periaatteessa käytettävissä olevat lyhyen kantaman olkapäältä ammuttavat ilmatorjuntaohjukset (Igla, Strela) ovat vanhentumassa ja poistumassa käytöstä. Se on erittäin huolestuttava asia. Minun mielestäni niiden tilalle on ehdottomasti hankittava uudet saman kaltaiset olalta ammuttavat ohjukset (”Stinger”).

Ilmapuolustus on äärimmäisen tärkeä asia. Jos vihollinen saa vapaasti lentää rynnäkkökoneineen ja taisteluhelikoptereineen, niin miehemme ”siellä jossakin” ovat kusessa – tulee aivan turhia tappioita.

On ehdottomasti nostettava Suomen puolustusmäärärahoja aivan oleellisesti, että meillä on puolustuskyky todellisuudessakin – eikä vain juhlapuheissa. Tämä aivan siitä riippumatta liittyykö Suomi NATOon vaiko ei.

Talvisotaan jouduttiin erittäin huonosti varustettuna ja siitä jouduttiin maksamaan hirvittävän kallis hinta – samaa virhettä ei ole varaa toistaa.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu