Norjassa asevelvollisuus laajenee koskemaan myös naisia

Norjasta tulee ensimmäinen eurooppalainen maa, jossa asevelvollisuus koskee myös naisia. Norjan parlamentti on sitä mieltä.

Norja kulkee siten vastavirtaan yleistä kehitystä, jossa useat valtiot ovat jo luopuneet asevelvollisuudesta palkka-armeijan hyväksi.

Tosin Norjassa on nytkin käytössä käytännössä valikoiva asevelvollisuus, sillä vuosittain otetaan varusmiespalvelusta suorittamaan vain 8000-10 000 miestä.

Lähde.

—–

1. Norja on ottanut oppia Toisen Maailmansodan kokemuksista ja haluaa säilyttää toimivan maanpuolustuksen – eli yleisen asevelvollisuuden – hyvä.

2. Minun mielestäni valikoiva asevelvollisuus on ongelmallinen monessakin suhteessa, mutta tärkein on, ettei koko kansan resurssia hyödynnetä. Suomikaan ei kouluttanut miesikäluokkiaan täysimittaisesti ennen Talvisotaa, joten reserveistä tuli huutava puute, eikä yhtymiä voitu vaihtaa lepoon riittävän usein. Se tiesi ihan turhia tappioita Suomelle.

3. Suomella oli käytettävissä vapaaehtoisia vallan erinomaisia naisresursseja lottina Vapaussodassa, Talvisodassa ja Jatkosodassa, kun Suomi puolusti itsenäisyyttään imperialistista roistovaltiota Venäjää vastaan. Väitän, että nämä uhrautuvasti vapaaehtoisesti lottina toimineet Suomen naiset olivat ratkaisevan tärkeitä Suomen itsenäisyyden säilyttämisessä kun imperialistinen roistovaltio Venäjä yritti ryöstää Suomen itsenäisyyden.

4. On erittäin valitettavaa, ettei Suomeen ole vieläkään perustettu uudelleen naisten vapaaehtoista Lottajärjestöä, eikä Suojeluskuntia. Suomen itsenäisyys on erittäin suuressa vaarassa kun ei ole näitä organisaatioita.

5. Olen varma siitä, että Suomessa on edelleen urheita ja päteviä naisia osallistumaan rakkaan isänmaamme puolustukseen. Kun Lottajärjestöä ei valitettavasti ole vieläkään perustettu uudelleen, niin mielestäni pitäisi vakavasti harkita myös naisten yleistä asevelvollisuutta. Kutsunnissa voisi sitten jättää valitsematta sopimattomia, haluttomia, perhetilanteen kannalta sopimattomia, jne. ja kutsua palvelukseen halukkaita, päteviä, pystyviä, motivoituneita naisia.

Naiset ovat erinomainen, nyt hyödyntämätön resurssi, maanpuolustuksen vahvistamisessa.

Ei naisia pitäisi väkisin laittaa aseellisiin tehtäviin eturintamalle, mutta he olisivat vallan erinomainen apu lukuisissa muissa tehtävissä – esimerkiksi viesti, huolto, jne. tehtävissä.

6. Vastaavasti voitaisiin sitten jättää sijoittamatta sodan ajan joukkoihimme vähemmän motivoituneita, itsensä lihavaksi syöneitä, jne. miehiä.

—–

Suosittelen vakavasti harkittavaksi myös Suomessa.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu