Opposition merkityksestä

Demokraattisissa valtioissa oppositiolla on oma tärkeä tehtävänsä:

1. Parhaimmillaan oppositiossa olevat puolueet tekevät omat varjobudjettinsa esittäen miten valtion raha-asiat heidän mielestään on hoidettava;

2. Todellinen oppositio esittää oman vaihtoehtonsa lukuisien erilaisten ongelmien ratkaisemiseksi – jotta tavallinen äänestäjä voi ratkaista kannattaako kyseistä oppositiopuoluetta vaiko jonkun hallituspuolueen linjaa demokraattisissa vaaleissa;

3. Oppositio voi myös esittää kiperiä kysymyksiä vallassaolijoiden vastattavaksi – silloin vallassaolijat joutuvat miettimään asioita useammalta kantilta, joka on aina hyvä asia.

Suomessa

Valitettavasti  edes Suomessa oppositio ei näy toimivan edellä esitetyn mukaisesti, vaan on enemmänkin rakkikoiran roolissa.

Georgiassa

Georgiassa pitkien Venäjän veristen miehitysten jäljiltä vasta opetellaan demokratiaa, mutta jokin järki pitäisi kuitenkin olla ”oppositionkin” toiminnassa.

Georgian erittäin sirpaleinen ”oppositio” on jo yli kuukauden vaatinut vapailla vaaleilla valitun presidentin eroa mielenosoituksin. Se on toki sallittua demokraattisissa maissa kuten Georgia. On kuitenkin erittäin valitettavaa, ettei ”oppositiolla” ole esittää mitään vaihtoehtoa – ei edes henkilöä Saakashvilin tilalle, puhumattakaan linjasta miten eri ongelmia pitäisi ruveta ratkaisemaan.

Osa ”oppositiosta” kieltäytyy edes keskustelemasta presidentti Saakashvilin kanssa. Osa suostuu keskustelemaan, mutta heillä ei ole esittää mitään muuta kuin vain vaatia Saakashvilin eroa – joka on Venäjän halu.

Presidentti Saakashvili esitti jo ennen mielenosoituksia – noin viisi viikkoa sitten, että opposition kanssa keskusteltaisiin (neuvoteltaisiin) siitä miten valtaa siirrettäisiin enemmän eduskunnalle presidentiltä – vaan oppositio ei ollut halukas keskustelemaan tästäkään tärkeästä asiasta. Kummallista.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu