25 vuotta sitten Virossa perustettiin uusi puolue

Puolueen nimi on suomennettuna Viron kansallisen riippumattomuuden puolue, viroksi Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei (ERSP).

Puolueen tavoitteena oli palauttaa Viron itsenäisyys voimaan, ei suinkaan perustaa uutta Viron valtiota. Siinä on oleellinen ero – Virolla oli koko puoli vuosisataa kestäneen Venäjän brutaalin miehityksen ajan pakolaishallitus vapaassa demokraattisessa lännessä – siten Viro saattoi yksinkertaisesti todeta palauttaneensa täyden suvereniteettinsa ja jatkavansa ennen miehitystä vallinneesta tilanteesta.

Se tarkoitti kansainvälisoikeudellisesti mm. sitä, että miehityksen aikana Viroon laittomasti asutetuilla venäläisillä ei ollut Virossa mitään päätösvaltaa. Se oli ainoa mahdollisuus lopettaa pakkovenäläistäminen Virossa – se olisi jatkuessaan melko lyhyessä ajassa hävittänyt virolaisuuden sukupuuttoon.

Puolueen perustajajäsenet, kuten Tunne Kelam olivat äärettömän rohkeita ja todellisia suunnannäyttäjiä.

Kyseisen puolueen toimintaa jatkoi Isänmaan Liitto (Isamaa Liit). Nykyisin sen Kokoomuksen veljespuolueen nimi on IRL (Isamaa ja Respublika Liit).

—–

Erittäin todennäköisesti Puheenvuoron alusta on taas nurin, eikä kappalejakoja ole – mutta se ei ole minun vikani. Minä olen tehnyt kappalejaot kirjoitukseeni. Huomio! Markku Huusko ja Niklas Herlin – korjatkaa se ongelma viimeinkin!

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu