Eurooppa?

Kohta on taas eurovaalit ja Suomi on osa Euroopan Unionia – aika pohtia Eurooppaa ja Euroopan Unionia.

Euroopalle voidaan tietysti pyrkiä määrittelemään maantieteellisiä rajoja ja siten määritellä edes yhdellä tavalla mikä se Eurooppa oikein on.

Euroopan Unionin rajojakin löytyy historiasta lukuisia – halukkaita uusia jäsenehdokkaita on riittänyt jonoksi saakka vuosikymmeniä ja riittää edelleen.

Onko Euroopan Unionilla joku tietty maantieteellinen raja, jonka ulkopuolelta ei saa ottaa uusia jäseniä?

Minun mielestäni EU on etupäässä arvoyhteisö – samanlaiset  perusarvot omaavien valtioiden ja kansojen yhteisö. Niitä arvoja ovat mm. demokratia, sananvapaus, muidenkin ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja oikeusvaltio.

Nykyisissä jäsenmaissakin on valitettavasti maita, joissa ne yhteiset arvot eivät suinkaan toteudu parhaalla mahdollisella tavalla – eli laajentumisessa on jonkin verran hätäilty. Liittymisen kriteereistä on pidettävä tiukasti kiinni.

Maantieteellisesti esimerkiksi Georgia voi aivan hyvin kuulua jonakin päivänä Euroopan Unioniin. Demokratia alkaa jo olla jonkinlaisessa mallissa, ihmisoikeuksiakin on, lainsäädäntöä yhtenäistetään, jne. Eli Georgia on hyvä jäsenkanditaatti – mutta Georgiankin on tietysti täytettävä kaikki kriteerit ennen jäsenyyttä.

Turkki ei oikein kuulu maantieteellisesti Eurooppaan, eikä se täytä myöskään jäsenyyskriteereitä. En kuitenkaan sanoisi Turkin suhteen ”ei koskaan” – ehkä joskus tulee aika, jolloin Turkkikin täyttää kaikki jäsenkriteerit.

Ukraina?

Läntinen Ukraina voisi hyvinkin kuulua joskus Euroopan Unioniin – mutta Ukrainan suuri ongelma on itäinen Ukraina venäläisineen. Suuri ongelma.

Jotkut väittävät, että Venäjä on osa Eurooppaa ja voisi joskus kuulua Euroopan Unioniin. Olen tutkinut Venäjää ja venäläisiä niin perusteellisesti, että annan asiantuntijalausunnon: Ei koskaan!

Venäjä on ollut imperialistinen roistovaltio noin 500 vuotta ja on sitä edelleen. Venäjällä ei ole demokratiaa, vaikka toki järjestetäänkin absurditeatteriesityksiä nimeltään vaalit. Venäjällä EI ole ihmisoikeuksia, eikä oikeusvaltiota – eikä tule.

Jos sanotaan, että Venäjä ja venäläiset valehtelevat aina, niin se ei ole kovin kaukana totuudesta.

Venäjä on tunnettu siitä, ettei Venäjän kanssa tehdyillä sopimuksilla ole edes sen paperin arvoa, mille ne on kirjoitettu.

Norja?

Norja olisi luonnollinen jäsen Euroopan Unioniin – on valitettavaa, että Norja on itse jättäytynyt EUn ulkopuolelle.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu