Presidentti Sauli Niinistö Ukrainan väkivallasta

Presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus Mäntyniemestä päättyi juuri. On sangen poikkeuksellista, että Suomen Tasavallan presidentti järjestää ad hoc tiedotustilaisuuden jonkun ulkomaan väkivaltaisista tapahtumista – nyt se on tapahtunut ja on hyvä, että tapahtui.

Niinistö halusi ”molempien osapuolten” luopuvan väkivallasta ja ratkaisevan erimielisyydet neuvottelupöydässä. Hän piti mahdollisena, että EUn ulkoministerikokouksessa päätetään huomenna pakotteista yksittäisiä henkilöitä vastaan joiden voidaan katsoa olevan vastuussa väkivallasta. Samaan hengenvetoon presidentti totesi kuitenkin, että sellaiset pakotteet eivät vaikuta nopeasti. Niin se on.

Ansiokasta on, että presidentti Niinistö piti päävastuullisena väkivaltaan Ukrainan valtiojohtoa – niinhän se välitön vastuu on. Ukrainan viranomaisten brutaalit hyökkäykset mielenosoittajia vastaan ovat Ukrainan valtiojohdon vastuulla.

Harmillista on, ettei Sauli Niinistö nähnyt asiassa kuin kaksi osapuolta. Minun mielestäni pääpukari on Venäjä, joka haluaa estää Ukrainan lähentymisen länteen – ja pakottaa Ukrainan osaksi johtamaansa Euraasian unionia. Presidentin olisi pitänyt mielestäni kohdistaa sanansa myös Venäjälle: Venäjän pitää antaa ukrainalaisten itsensä päättää haluavatko he lähentyä esimerkiksi EUta.

Niinistö tuntui olevan harmissaan, ettei mitään nopeavaikutteisia keinoja ole käytettävissä ja selvästi oli huolissaan mitä ensi yö tuo tullessaan.

—–

Minulla on mielessäni nopeavaikutteinen keino: Ukrainan ja Venäjän valtiojohdoille pitäisi ilmoittaa heti, että ellei väkivalta mielenosoittajia vastaan lopu välittömästi, niin EU lähettää valmiusjoukkonsa Kiovaan suojelemaan mielenosoittajia.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu