22.6.1941 kello 6.05 alkaen

Nyt on eräs Suomen historian merkittävimmistä vuosipäivistä 22. kesäkuuta.

Kun Venäjä oli epäonnistunut yrityksessään valloittaa koko Suomi Talvisodassa, niin Venäjä valmistautui hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun Välirauhan aikana.

Suomen poliitikkojen silmiltä ”olivat karisseet suomut” Talvisodan yhteydessä – nyt oltiin oikeutetusti varmoja siitä, että Venäjä tulee hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun. Niinpä Suomi nyt sitten viimeinkin valmistautui puolustautumaan Venäjän tulevaa hyökkäystä vastaan. Suomi pyrki hankkimaan puolustusmateriaalia, rakensi mahtavan puolustuslinjan (Salpalinja), kävi keskusteluja Saksan kanssa siltä varalta, että Venäjä hyökkää ja kutsui joukot ylimääräisiin harjoituksiin keskittäen ne puolustukseen.

Kun Suomen joukot eivät riittäneet Lapin puolustukseen Talvisodassa, niin Lapin puolustus jäi ruotsalaisten vapaaehtoisten varaan. Nyt Lapin puolustuksessa luotettiin saksalaiseen apuun. Onneksi Saksa tarvitsi ehdottomasti nikkeliä Suomen Petsamosta, joten Saksalla oli intressi puolustaa Lappia.

Lähtötilanne Jatkosotaan oli Suomen kannalta toisaalta huonompi kuin Talvisotaan lähdettäessä, sillä Venäjä miehitti nyt Suomen puolustuksen kannalta erittäin tärkeää Karjalan Kannasta. Toisaalta tilanne oli nyt parempi, sillä kun tiedettiin Venäjän kohta hyökkäävän niin oli koulutettu nekin miehet, jotka ennen Talvisotaa oli jätetty kouluttamatta ”säästösyistä” ja hankittu puolustusmateriaalia mahdollisuuksien mukaan.

Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05, aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Jatkosodan, joka oli erillissota.

Kello 6.05 Venäjä pommitti suomalaisia laivoja Sottungan vesillä, kello 6.15 pommituskohteena oli Alskärin linnake Turun saaristossa ja kello 6.45 pommitettiin kuljetusaluksia Korppoossa. Klo 7.55 Hangossa olevat venäläispatterit avasivat tulen vuokra-alueen rajan ylitse, ampuen Porsöhön, Storholmaan ja mantereelle. Samana päivänä avattiin Hirsilammen luona, noin 14 km Imatran itäpuolella, Venäjän alueelta tuli suomalaisia rajavartioita kohden ja Pummangista Petsamossa ammuttiin useita kymmeniä tykinlaukauksia erästä merellä kulkenutta suomalaista laivaa kohti.

Marsalkka Mannerheimin sanoin: Venäjä oli päättänyt vetää Suomen sotaan.

Huomautettakoon jo etukäteen, ettei kukaan ole todistanut, että Suomen alueelta olisi hyökätty Venäjän alueelle ennen 22.6.1941 kello 6.05.

Venäjä ja vain Venäjä on syyllinen Suomen ja Venäjän välillä käytyyn Jatkosotaan.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu