25.6.1941

Venäjä oli hyökännyt Suomen kimppuun 22.6.1941 kello 6.05 alkaen. 23.6. ja 24.6. olivat sodankäynnissä lähes luppopäiviä – toki Venäjä yritti pommittaa Suomea myös esimerkiksi 24.6. mutta suurimmat himot meni kun Suomi ampui alas heti kättelyssä pari pommaria.

25.6. oli sitten massiivisten ilmahyökkäysten päivä heti varhaisesta aamusta alkaen. Venäjä hyökkäsi noin 500 koneella lähinnä rauhallisten suomalaisten siviilien kimppuun pommittaen eri kaupunkejamme, joissa ei ollut sen kummemmin sotilaskohteita kuin saksalaisiakaan. 27 viholliskonetta ammuttiin alas ilmavoimiemme toimesta. Valitettavasti ilmavalvontamme oli vielä ”lapsenkengissä”, eikä kunnollisia johtokeskuksia ollut, joten Venäjä selvisi niinkin pienin tappioin.

Venäjä pommitti mm. seuraavia paikkakuntia: Helsinki, Turku, Kotka, Porvoo, Heinola, Varkaus ja Lahti.

25.6.1941 Suomen eduskunta totesi yksimielisesti Suomen joutuneen jälleen Venäjän toistuvien massiivisten hyökkäysten kohteeksi ja olevan siten jälleen sodassa.

Mainittakoon samalla, että suomalaiset pommikoneet lähtivät ensimmäiselle pommituslennolleen Jatkosodassa vasta 2.7.1941 kello 0.15, peräti seitsemällä koneella, pommittamaan rautatietä välillä Suojärvi-Säämäjärvi.

Myöskään saksalaiset lentokoneet eivät hyökänneet Suomen alueelta Venäjän alueelle kuin vasta 25.6.1941 iltapäivällä.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu