Puola ja Venäjä "sotivat" sotahistoriasta

1. Venäjän puolustusministeriön kotisivulla julkaistussa artikkelissa todettiin Toisen Maailmansodan syttyneen siksi, että Puola kieltäytyi Saksan hyvin kohtuullisista vaatimuksista (mm. saada rakentaa Saksan emämaan ja Itä-Preussin välille rautatie ja moottoritie).

2. Venäjän valtiollisen TV-kanavan Rossija ohjelmassa Vesti Nedeli esitettiin väite, että Puola tarjosi Japanille mahdollisuutta muodostaa toinen rintama Venäjää vastaan idässä ja Puola sekä Saksa olisivat muodostaneet yhdessä rintaman Stalinia vastaan lännessä.

3. Puolan suurlähettiläs Venäjällä esitti virallisen vastalauseen Venäjän ulkoministeriölle todeten ettei tällaiset väiteet paranna kahden valtion välisiä suhteita. Lisäksi Puola lähetti protestikirjeen Venäjän ”yleisradiolle”, jonka alaisuuteen Rossija kuuluu.

Yllättäin Venäjän puolustusministeriön esittämä väite Puolan syyllisyydestä Toiseen Maailmansotaan saa tukea vuosia sitten kirjoittamastani artikkelista. Siinä artikkelissa kirjoitin mm.:

”Saksankieliset alueet oli silvottu Ensimmäisen Maailmansodan rauhansopimuksessa Versaillesissa ja sen jälkeenkin.

Hitlerin noustua valtaan Venäjän avulla Saksa alkoi vähitellen liittämään saksankielisiä alueita yhtenäiseksi Saksan valtakunnaksi. Se sujuikin aluksi hyvin – ilman sotia – Reininmaa, Itävalta ja Tshekkoslovakian saksankieliset alueet liitettiin Saksaan.

Puolan hallussa oli myös saksakielisiä alueita kuten Danzig, mutta pahinta Saksan kannalta oli, että Saksan Itä-Preussi oli eristetty Saksan emämaasta ns. Puolan käytävällä. Saksa olisi halunnut rakentaa ns. Puolan käytävän kautta rautatien ja Moottoritien Itä-Preussin ja Saksan emämaan välille, mutta Puola ei suostunut edes neuvottelemaan asiasta.

Hitler oli jo kirjassaan Mein Kampf ilmaissut, että hänen mielestään Saksan verivihollinen oli Ranska ja Saksan tulee liittoutua mieluiten Englannin kanssa, tai ellei se ole mahdollista, niin sitten Venäjän kanssa. Kun Venäjä omasta puolestaan halusi saada aikaan Toisen Maailmansodan ja ehdotti Saksalle liittoutumista, niin Saksa nielaisi syötin – niin Venäjä ja Saksa liittoutuivat keskenään sekä hyökkäsivät yhdessä Puolan kimppuun.

Saksa yritti Puolankin tapauksessa saada tavoitteensa täyttymään ilman sotaa, neuvotteluin ja tarvittaessa painostuksella – nyt se ei kuitenkaan onnistunut:

–         Englanti ja Ranska lupasivat auttaa Puolaa, jos Puola joutuu hyökkäyksen kohteeksi;

–         Puola mitä ilmeisimmin kuvitteli omasta voimastaan liikoja – näyttää siltä, että Puola valmistautui jopa hyökkäämään Saksaan (ehkä luottaen Englannin ja Ranskan avaavan länsirintaman);

–         Puola ei huomioinut Venäjän aiheuttamaa selustauhkaa.

Niinpä Puola ei halunnut neuvotella ja tuli sota.”

Toisen Maailmansodan alusta kerron tässä vanhassa artikkelissa.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu