Anglofiilit Ryti ja Mannerheim

Presidentti Ryti ja marsalkka Mannerheim olivat tunnetusti anglofiileja, eli Englannin ystäviä. Samalla he molemmat suhtautuivat Saksaan viileästi ja inhosivat natseja.

On paradoksaalista, ettei heillä ollut muuta mahdollisuutta kuin turvautua Saksan apuun, jotta Suomen itsenäisyys säilyisi imperialistisen Venäjän yrittäessä valloittaa koko Suomen.

Suomi oli ennen Talvisotaa suhtautunut Saksaan vihamielisesti, joten Hitler lupasi Suomen Saksan liittolaiselle Venäjälle. Saksa auttoi liittolaistaan Venäjää Talvisodassa Suomea vastaan. Tämä, että Saksa oli ”myynyt” Suomen lisäsi luonnollisesti Rytin ja Mannerheimin vastenmielisyyttä natsi-Saksaa kohtaan.

Epäonnistuttuaan yrityksessään valloittaa koko Suomi Venäjä painosti Suomea ankarasti Välirauhan aikana. Venäjä ja Englanti ajoivat saartotoimillaan Suomen riippuvuuteen Saksasta – mahtoi Rytiä ja Mannerheimia harmittaa ihan perusteellisesti.

Venäjä valmistautui Välirauhan aikana hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun, joten Suomi joutui käymään Saksan kanssa keskusteluja siltä varalta, että Venäjä hyökkää jälleen Suomen kimppuun.

Venäjä hyökkäsi jälleen Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05, aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Jatkosodan, joka oli erillissota. Rytin ja Mannerheimin johdolla Suomi kieltäytyi ehdottomasti edes myötävaikuttamasta siihen, että Saksa onnistuisi valloittamaan Pietarin. Samoin Suomi kieltäytyi valloittamasta Sorokkaa, joka olisi ollut Venäjälle kohtalokasta, kun Muurmanskin kautta Venäjälle kulkenut USAn ja Englannin massiivinen apu olisi katkennut. Siten anglofiilit Ryti ja Mannerheim pelastivat Venäjän häviöltä Toisessa Maailmansodassa.

Englannin pääministeri Churchill tosin totesi Saksan antauduttua, että taisimme teurastaa väärän sian – eli Churchillin mielestä (kuin myös mm. jenkkikenraali Pattonin), olisi pitänyt kaataa Venäjä, eikä suinkaan Saksaa. Siten anglofiilit Ryti ja Mannerheim olivat taas toimineet Englannin edun vastaisesti. Paradoksi jälleen.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu