Suomi pelasti Venäjän tappiolta

Suomi oli ratkaisijan paikalla Toisessa Maailmansodassa. Sitä tekikö Suomi oikein vai väärin voi jokainen tietenkin pohtia, eikä toteutumattomasta historiasta voi olla kenelläkään varmuutta.

Minusta on kuitenkin hyvin tärkeää tutustua historiallisiin tosiasioihin – tapahtumiin ja mahdollisuuksiin, sekä tehtyihin valintoihin. Yleensä aina on useampia kuin yksi valinnanmahdollisuus tehtäessä päätöksiä. Jatkosodan aikana Suomen johtajat syystä tai toisesta – oikein tai väärin – päättivät olla auttamatta Saksaa valtaamaan Pietaria. Jos Suomi olisi auttanut Saksaa valtaamaan Pietarin (joka oli täysin mahdollista) niin Saksan joukkoja olisi vapautunut merkittävä määrä esimerkiksi Moskovan suunnalle, jossa Saksan voimat loppuivat kesken Moskovan raitiovaunupysäkille.

Toinen ratkaisevan tärkeä päätös oli, ettei Suomi valtaa Sorokkaa (joka olisi ollut täysin mahdollista). Sorokan valloitussuunnitelma oli jo tehty pätevien kenraalien toimesta ja siihen olisi ollut riittävästi joukkoja olemassa – vaan Suomen johto päätti, ettei Sorokkaa vallata. Mm. kenraali Airon mielestä Sorokka olisi pitänyt valloittaa – jos kerran soditaan, niin pitäisi sotia täysillä.

Sorokan valtaus olisi katkaissut USAn valtavan materiaaliavun Venäjälle Muurmanskin kautta. Jo pelkästään Sorokan valtaus olisi voinut muuttaa sodan kulun täydellisesti.

Tässä artikkelissa asiaa tarkastellaan pidemmälti suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein. Suosittelen katsomaan siitä ainakin pätkän materiaaliluettelosta USAn toimituksia Venäjälle.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu