Sodassa vaiko ei?

Viime päivinä on taitettu peistä siitä onko Suomi sotaa käyvä maa vaiko ei. Tarkastellaanpa tätä kysymystä muutamien historiallisten  esimerkkien valossa:

1. Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun 30.11.1939 aloittaen Suomen ja Venäjän välisen  Talvisodan. Samalla Venäjä rikkoi törkeästi Suomen ja Venäjän välillä voimassa olleita Hyökkäämättömyyssopimusta, Tarton rauhansopimusta, sopimusta rajaselkkausten selvittämisestä, sekä allekirjoittamaansa YK:n edeltäjän Kansainliiton peruskirjaa. Suomi oli omasta mielestään sodassa yrittäen puolustautua imperialistisen Venäjän rajuja hyökkäyksiä vastaan maalla, merellä ja ilmassa – vaan Venäjä väitti, ettei se ole sodassa Suomea vastaan.

2. Venäjä hyökkäsi Georgiaan elokuussa 2008 yrittäen valloittaa koko Georgian. Venäjän joukot olivat syvällä Georgian alueella, Venäjän lentokoneet pommittivat Georgian alueita (niitä myös ammuttiin alas Georgian alueelle) ja samaan aikaan Venäjän johto väitti, ettei Venäjä ole sodassa Georgian kanssa. Venäjän presidentti päästi vielä emävalheen, ettei Venäjä (tai Neuvostoliitto) ole milloinkaan hyökännyt minnekään. Georgian mielestä kyseessä oli Talvisotaa vastaava Venäjän hyökkäyssota (kuten olikin).

3. Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05 pommittaen, ampuen tykistöllä, ampuen käsiasein ja tehden lentorynnäköitä suomalaisiin kohteisiin – ja suomalaiset vastasivat tuleen. Kuitenkin vasta 25.6.1941 Suomen eduskunta viimein katsoi Suomen olevan jälleen sodassa.


On käsittämätöntä, että jotkut yrittävät väittää Suomen olevan sodassa, kun suomalainen rauhanturvaaja joutuu vastaamaan itsepuolustukseksi terroristien tuleen. Kyllä vastapuolena tulee olla valtio tai tuhot massiivisia (kuten WTC) ennen kuin voidaan puhua sodasta.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu