Georgian sota 2009?

Georgia 010809

Venäjä ampuu parhaillaan ”Mainilan laukauksia” Georgiassa. Parhaillaan Venäjä väittää Georgian tekevän provokaatioita ns. Etelä-Ossetian rajalla – ampuvan rajan ylitse mm. tykistöllä ja kranaatinheitimillä.
Georgia kiistää ampuneensa ja EUn tarkkailijat kertovat, ettei heillä ole mitään näyttöä Venäjän väitteiden puolesta. Räjähdyksiä on tapahtunut ns. Etelä-Ossetian puolella, mutta lähtölaukauksia ei ole ollut Georgian puolella.
Venäjä (puolustusministeriö) uhkaa Georgiaa voimatoimilla ellei Georgia lopeta provokaatioita.

Vuosi sitten

Venäjä valmistautui huolella hyökkäämään Georgiaan jo keväällä 2008, ne valmistelut oli havaittavissa – jos ei sattunut olemaan punaisia silmälaseja. Itse varoittelin lukuisissa kirjoituksissa Venäjän tulevasta hyökkäyksestä ennen hyökkäystä. Varoitin ennen sotaa myös ulkoministeri Alex Stubbia ja pyysin häntä ryhtymään ETYJin puheenjohtajana toimenpiteisiin. Olen koonnut joitakin niistä vanhoista kirjoituksistani lähdeviitteineen tähän artikkeliini.

Venäjä hyökkäsi Georgiaan

Venäjä hyökkäsi Georgiaan elokuussa 2008 yrittäen valloittaa koko Georgian. Venäjän hyökkäystä Georgiaan käsitellään näissä artikkeleissa:

  1. http://jput.fi/Georgian_sodan_alku.htm
  2. http://jput.fi/Kronologia_kelloaikoineen_GS08.htm
  3. http://jput.fi/070808.htm

Venäjä epäonnistui

Venäjä epäonnistui vuoden 2008 sodassa yrityksessään valloittaa koko Georgia. Epäonnistuminen johtui mm. seuraavista syistä:

  1. Georgia uskalsikin asettua tehokkaaseen vastarintaan mm. ampuen alas lukuisia venäläisiä sotilaskoneita alueelleen ja vaurioittaen lisää. Venäjän hyökkäävän 58.Armeijan komentaja haavoittui kuolettavasti Georgian tykistötulessa, joten Venäjän hyökkäysarmeijan johtaminen meni entisestäänkin sekaisin.
  2. Venäjän joukkojen viestiyhteydet eivät juuri toimineet.
  3. Venäjän joukot eksyilivät sinne sun tänne.
  4. Venäjän joukkojen huolto toimi surkeasti – voisi jopa sanoa, ettei toiminut.
  5. Yhteistoiminta Venäjän puolustushaarojen välillä ei toiminut – puolustushaarat kävivät kukin omaa sotaansa – toki sentään kaikki Georgiaa vastaan. Ilmavoimat eivät tukeneet maavoimien hyökkäyksiä, vaan pommittivat mitä niitä sattui miellyttämään. Venäjän ilmavoimat eivät myöskään suojanneet Venäjän maavoimia, vaan Georgia sai muutamalla rynnäkkökoneellaan tulittaa vapaasti Venäjän joukkoja. Edes Venäjän ilmatorjunta ei suojannut joukkoja. Georgia ei menettänyt yhtään konetta sotatoimissa.
  6. Yllämainitun sekoilun vuoksi Venäjä ei lopulta uskaltanut enää hyökätä Tbilisiin kun ”salamasota” oli epäonnistunut. Varmaan oli vielä tuskallisena mielessä miten kävi venäläisille panssarijoukoille, jotka hyökkäsivät Tshetshenian pääkaupunkiin Groznyihin – lasketaan, että 131. prikaati menetti kaupunkiin tunkeutuessaan 26 panssarivaunusta 20 ja 120 panssaroidusta ajoneuvosta 102.

Arvio uudesta sodasta 10/2008

Esitin viime lokakuussa arvioni, että Venäjä hyökkää uudelleen Georgiaan elokuussa 2009. Kerroin tästä arviostani myös korkeille Georgian viranomaisille paikan päällä Georgiassa, sekä olen kirjoittanut asiasta julkisesti.

Saa nähdä miten käy.

Tilanne nyt

Venäjä miehittää parhaillaan Georgian kansainvälisesti tunnustettuja alueita Abhasia, ns. Etelä-Ossetia ja Akhalgor, rikkoen törkeästi allekirjoittamaansa aseleposopimusta.

Venäjän ns. Etelä-Ossetiaan asettama nukkehallitsija vaatii parhaillaan Georgialta lisää Georgian ikiaikaisia alueita.

Venäjän suuri sotaharjoitus

Venäjän ”puolustusvoimain komentajan” johtamassa suuressa sotaharjoituksessa, joka päättyi hiljattain, oli kuitenkin edelleen suuria ongelmia viestijärjestelmien toiminnassa, joten uusi hyökkäys Georgiaan voi lykkäytyä.

Uusilla järjestelmillä Akatsia ja Sozvezdie kenraali Makarovin piti saada suoraan tilannetiedot näytölleen kentältä ja hänen olisi pitänyt voida johtaa joukkoja suoraan kentälle näppäimistöltään – vaan se ei toiminut.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu