Venäjä pettää lupauksensa

Venäjä pettää lupauksensa, mutta demokraattiset länsimaat eivät vaadi riittävän voimakkaasti ja konkreettisesti Venäjää pitämään kiinni lupauksistaan – niinpä Venäjä jatkaa katteettomien lupausten antamista, eli valehtelua.

Otan tähän joitakin konkreettisia esimerkkejä liittyen Georgian sotaan 2008.

16.8.2008 Venäjän presidentti Medvedev allekirjoitti aseleposopimuksen, jossa yhtenä kohtana oli joukkojen vetäminen välittömästi sinne missä ne olivat 6.8.2008. No, kuten tiedämme, Venäjän miehitysjoukkoja ei ole vielä nytkään tasan vuoden kuluttua vedetty, vaan ne miehittävät Georgian alueita Abhasiaa, ns. Etelä-Ossetiaa ja Akhalgoria.

17.8.2008 Venäjän presidentti Medvedev oli antanut Venäjän miehitysjoukoille käskyn vetäytyä Georgian Gorista, mutta venäläinen kenraali Vjatšeslav Borissov vain totesi Medvedevin antaneen kyllä käskyn, mutta joukot eivät lähde. Sen jälkeen Medvedev sanoi Ranskan presidentti Sarkozylle, että joukkojen vetäminen aloitetaan ”huomenna keskipäivän hujakoilla”.

18.8. ei ollut merkkejä joukkojen vetäytymisestä, vaan päin vastoin ne vahvistivat asemiaan Georgian alueilla – esimerkiksi Gorissa. Saksan liittokansleri Merkel kiirehti Venäjää vetämään joukkonsa Georgian alueilta. Venäjän ulkoministeri Lavrov lupasi, että ETYJin tarkkailijat pääsevät ns. Etelä-Ossetian alueelle – vaan eivät ole vieläkään päässeet. Sarkozy uhkasi kutsua koolle EUn johdon päättämään EUn vastatoimista, ellei Venäjä pidä lupaustaan.

19.8. Medvedev lupasi Sarkozylle, että Venäjä vetää joukkonsa syvältä Georgian alueelta 22.8. mennessä. 25.8. Venäjän yleisesikunta tiedotti, että Venäjän joukot alkavat tarkastamaan lasteja miehittämässään Georgian satamakaupungissa Potissa.

27.8. Merkel vieraillessaan Tallinnassa pahoitteli, että Venäjä edelleen rikkoo räikeästi aseleposopimusta – Venäjän joukot ovat mm. Potissa.

28.8. Medvedev väitti Sarkozylle, ettei Georgia täytä aseleposopimusta, sillä Georgian joukot eivät ole palanneet tukikohtiinsa (6.8. tilanteen mukaan) – sillä Medvedev yritti peittää sen, että Venäjä rikkoo edelleen sopimusta.

1.9. Euroopan Unionin johtajat päättivät jäädyttää neuvottelut Venäjän kanssa kunnes Venäjä vetää joukkonsa konfliktia edeltäviin asemiin. Se oli sinänsä oikean suuntainen päätös – vaan Venäjä miehittää edelleen (16.8.2009) Georgian alueita. Miksi EU antaa Venäjän pyyhkiä itsellään lattiaa? Osa EU-maista olisi halunnut asettaa Venäjälle pakotteita – niin olisi selvästikin pitänyt tehdä.

8.9. Sarkozy kertoi Venäjän luvanneen vetää joukkonsa Georgian alueilta lukuunottamatta Abhasiaa ja ns. Etelä-Ossetiaa – kuukauden kuluessa. No, sekin lupaus on edelleen täyttämättä – päinvastoin noin viikko sitten Venäjän joukot valtasivat lisää Georgian aluetta. Ranskan presidentti kertoi samalla Medvedevin luvanneen 200 EUn tarkkailijaa ns. Etelä-Ossetiaan. Kuinka ollakaan sekin lupaus on edelleen täyttämättä.

9.9. Sarkozy kertoi Tbilisissä, että 200 EUn tarkkailijalla Georgiassa on pääsy myös Abhasiaan ja ns. Etelä-Ossetiaan. Todellisuudessa Venäjä estää sen edelleen (16.8.2009). Venäjän puolustusministeri Serdjukov kertoi, että sekä Abhasiaan, että ns. Etelä-Ossetiaan sijoitetaan 3800 venäläistä sotilasta (noin prikaatin verran). Eli ei enää puhettakaan joukkojen vetämisestä 6.8.2008 mukaisiin asemiin – johon Venäjä sitoutui aseleposopimuksessa. Enää Venäjä ei edes yritä väittää joukkojen olevan ”rauhanturvaajia”, vaan ovat vakinaisen väen joukkoja (moderneimmalla hyökkäysvaunukalustolla, mitä Venäjällä on). Georgian sisäministeriön mukaan on nyt (9.9.) nähty ensimmäinen merkki siitä, että Venäjä aloittaisi joukkojensa vetämisen Georgian alueelta. Tämä ihme tapahtui Zugdidin alueella Ganmuhurin kylän lähellä. ETYJin pomo Suomen ulkoministeri Alex Stubb uskoi 9.9. Venäjän vetävän joukkonsa ”puskurivyöhykkeeltä” – no, vieläkään se ei ole täysin tapahtunut.

2.10.2009 Medvedev lupasi Saksan liittokansleri Merkelille, että Venäjä täyttää lupauksensa ja vetää joukkonsa Georgian alueilta 10.10. mennessä (ilmeisesti jätti vuosiluvun mainitsematta, eikä Merkel ymmärtänyt kysyä?).

8.10. Medvedev lupasi Ranskassa, että Venäjän joukkojen vetäminen Georgian ”puskurivyöhykkeeltä” saatetaan päätökseen ”tänään keskiyöhön mennessä”. No, siellä niitä Venäjän miehitysjoukkoja on edelleen.

Linkki vanhaan artikkeliin venäläisestä valehtelusta ja toinen Venäjän suhtautumisesta sopimuksiin.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu