Molotov-Ribbentrop-sopimus 70 vuotta

Kyseinen 23.08.1939 solmittu sopimus on merkittävimpiä tapahtumia maailmanhistoriassa. Sen sopimuksen avulla imperialistinen Venäjä sai aikaan haluamansa Toisen Maailmansodan.

Saksan tavoitteena oli yhdistää saksankieliset alueet yhtenäiseksi Saksan valtakunnaksi. Se tavoite oli vähitellen toteutumassa, kun Saksa sai otettua takaisin Ranskan miehittämänä olleet Saksan alueet, Tshekkoslovakiaan virheellisesti liitetyt ns. sudeettisaksalaiset alueet ja Itävallan. Puolan miehittämänä oli saksankielisiä alueita. Saksan minimitavoitteena oli saada rakentaa rautatie ja moottoritie yhdistämään Saksan Itä-Preussi Saksan emämaahan – Puola ei suostunut edes neuvottelemaan asiasta.

Hitler ja Saksan sotilasjohto olivat yksimielisesti täysin varmoja siitä, ettei Saksa saa enää joutua kahden rintaman sotaan – joka heidän mielestään olisi tuhoisaa Saksalle. Siksi Hitlerin mielestä Saksan tulisi liittoutua mieluiten Englannin kanssa, mutta ellei se olisi mahdollista, niin sitten Venäjän kanssa.

Saksan puolustusvoimien koko oli rajoitettu Versaillesin rauhansopimuksessa hyvin pieneksi. Saksalta oli myös kielletty mm. lentoase, sukellusveneet ja hyökkäysvaunut. Venäjän avulla Saksa kuitenkin kehitti ilmavoimiaan ja hyökkäysvaunuja sekä taktiikkaa. Vuonna 1939 Saksan asevoimat olivat vielä hyvin heikot. Ei ollut varastoja, eikä sotateollisuutta tarpeeksi mihinkään laajamittaiseen sotimiseen. Myös koulutettu reservi oli pieni. Saksan teollisuus kärsi ankarasta raaka-ainepulasta. Saksan laivaston oli tarkoitus valmistua sotavalmiuteen vasta vuonna 1945.

Voidaankin tehdä sellainen johtopäätös, että Saksa EI olisi hyökännyt Puolan kimppuun ilman Molotov-Ribbentrop-sopimusta.

Lisäpöytäkirja

Sopimuksen salainen lisäpöytäkirja taas jakoi Eurooppaa Venäjälle ja Saksalle sulle – mulle periaatteella. Venäjä kielsi puoli vuosisataa kyseisen lisäpöytäkirjan olemassaolon. Sen lisäpöytäkirjan ja tiiviin yhteistyön avulla Venäjä ja Saksa hyökkäsivät yhdessä liittolaisina Puolan kimppuun ja jakoivat Puolan keskenään, sekä pitivät yhteisen voitonparaatin ja voitonjuhlan Puolan kukistumisen kunniaksi.

Venäjä kuitenkin petti liittolaistaan Saksaa saadakseen aikaan haluamansa sodan Saksan sekä Englannin ja Ranskan välille. Venäjä nimenomaan varusti tarkoituksellisesti Saksaa, jotta Saksa kykenisi käymään tehokasta sotaa Englantia ja Ranskaa vastaan. Venäjän tarkoituksena oli, että kun nämä länsimaat ovat tapelleet keskenään itsensä uuvuksiin, niin sitten Venäjä hyökkää maailmanhistorian suurimmin joukoin länteen heinäkuussa 1941 valtaamaan koko Euroopan – aluksi.

Lisäpöytäkirjan perusteella Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Talvisodan, yrittäen valloittaa koko Suomen, sekä miehitti Baltian maat ja Bessarabian.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu