Toisen Maailmansodan alku?

Hyvin yleisesti päivämäärää 010939 pidetään Toisen Maailmansodan alkuna. Jos kuitenkin kaivelee arkistoista 2.9.1939 lehtiä mistä hyvänsä, niin niissä ei suinkaan kerrota Toisen Maailmansodan syttyneen edellisenä päivänä.

Saksa lähti pieneen paikalliseen konfliktiin liittämään saksankielisiä alueita Saksan emämaahan, kun Puola oli kieltäytynyt edes neuvottelemasta siitä, että Saksan Itä-Preussia ja Saksan emämaata yhdistämään rakennettaisiin moottoritie ja rautatie.

Saksa ja Venäjä olivat juuri liittoutuneet keskenään sekä jakaneet naapureitaan toisilleen sulle-mulle-periaatteella.

Venäjä hykerteli käsiään, että se oli onnistunut pettämään liittolaistaan Saksaa. Venäjän ja Saksan piti hyökätä samanaikaisesti Puolan kimppuun, mutta Venäjä viivytti omaa hyökkäystään, jotta Englanti ja Ranska julistavat sodan vain Saksalle, eikä sekä Venäjälle, että Saksalle.

Saksan joukot taistelivat Puolan joukkoja vastaan, jotka oli ryhmitetty raja-alueelle pikemminkin hyökkäystä kuin puolustusta silmällä pitäen. Ellei Puolan tarkoituksena ollut hyökätä syvälle Saksan alueelle, niin ryhmitys oli lievästi sanottuna typerä.

Venäjä valmistautui iskemään olemassaolostaan taistelevaa Puolaa kirveellä selkään – mutta vasta sitten kun Englanti ja Ranska julistavat ensin Venäjän haluaman sodan Saksalle. Samalla Venäjä valmistautui auttamaan liittolaistaan Saksaa, jotta Saksa kykenisi käymään pitkän aikaa tehokasta sotaa Englantia ja Ranskaa vastaan – kuten Stalin oli kertonut puheessaan 19.8.1939.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu