Jatkosota veteli viimeisiään

Suomen ja Venäjän välinen Jatkosota, joka oli erillissota, veteli 65 vuotta sitten viimeisiään. Venäjä oli aloittanut Neljännen Strategisen suurhyökkäyksen 9.6.1944 valloittaakseen koko Suomen.

10.6.1944 imperialistisen Venäjän puna-armeija saavutti läpimurron Valkeasaaressa ja hieman myöhemmin myös VT-linjalla Kuuterselässä.

Venäjän joukot etenivät Helsingin suuntaan ja kuin salama kirkkaalta taivaalta Suomeen saapui Saksan ulkoministeri Joachim von Ribbentrop vaatimaan Suomelta sopimusta Saksan kanssa, tai muuten Saksa lopettaa apunsa Suomelle.

Saksa oli toki aiemminkin vaatinut Suomelta sopimusta, mutta Suomi oli välttynyt sen tekemiseltä. Kun hätä oli suuri keksittiin keino. Presidentti Risto Ryti kirjoitti henkilökohtaisen kirjeen Hitlerille. Se kirje ei sitonut Suomea, mutta mahdollisti Saksan avun jatkumisen. Saksan avusta ja sen merkityksestä on uunituore artikkeli täällä.

Suomi saavutti suurenmoiset torjuntavoitot Karjalan Kannaksella Tali-Ihantalassa, Äyräpää-Vuosalmella ja Viipurinlahdella, sekä Laatokan Luoteisnurkassa Nietjärvellä ja viimein Ilomantsissa.

Suomen puolustusvoimat olivat Jatkosodan päättyessä vahvimmillaan kautta aikojen.

Venäjä epäonnistui jälleen yrityksessään valloittaa koko Suomi, joten Suomi säilytti itsenäisyytensä ja on nyt hyvinvoiva demokratia.

Hyvä Ryti!

Hyvä suomalaiset sotilaat!

Hyvä uhrautuvaiset lotat!

Eläköön Suomi!

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu