Talvisodan lopettaminen

Aina silloin tällöin joku punikki esittää väitteen, että Suomi olisi lopettanut Talvisodan vain siksi, että Saksa olisi muka luvannut Suomen kohta saavan pakkoluovuttamansa alueet ”korkojen kanssa” takaisin – kun Saksan ja Venäjän välinen sota muka kohta syttyy.

Esitän uunituoreessa artikkelissani Suomen Tasavallan hallituksen autenttisia keskusteluja siitä miten sota saataisiin jollakin  konstilla loppumaan siten, että Suomi jäisi itsenäiseksi.

Keskusteluissa  oli esillä vain huonoja ja vieläkin huonompia vaihtoehtoja – Saksahan oli silloin Venäjän uskollinen liittolainen, joka tuki liittolaistaan monin tavoin Venäjän imperialistisessa hyökkäyssodassa Suomea vastaan.

Päävaihtoehdot olivat ottaakko vastaan Englannin ja Ranskan tarjoamat joukot ja yrittää niiden avulla pitää huomattava osa Suomen alueesta omassa hallinnassa – vaiko tehdä rauha Venäjän kanssa hirvittävän ankarista rauhanehdoista huolimatta. Ehdot vaaransivat Suomen olemassaolon.
Ruotsin ja Norjan asettama kauttakulkukielto oli pääsyy sille, ettei apujoukkoja voitu edes pyytää. Sinänsä joukkoja olisi tullut aivan liian vähän ja aivan liian myöhään. Ehkä arvokainta länsivaltojen lupaamassa avussa olisi ollut 50 englantilaista pommikonetta miehistöineen ja tusina ranskalaisia pommikoneita.

Pääongelma koko Talvisodassa oli se, että poliitikot (mukaanluettuna valtiovarainministerinä ennen Talvisotaa toiminut SDPn puheenjohtaja Väinö Tanner) eivät antaneet riittävästi varoja Suomen maanpuolustukselle hyvissä ajoin ennen sotaa. Silloin luotettiin Suomen ja Venäjän välillä voimassa olleeseen Hyökkäämättömyyssopimukseen, Kansainliittoon ja muihin haihatuksiin. Valitettavasti parhaillaankin laiminlyödään Suomen puolustuksen kehittämistä – aivan kuten Talvisodan alla. Ihan sama imperialistinen Venäjä on valitettavasti edelleen Suomen naapurina odottamassa sopivaa tilaisuutta hyökätäkseen jälleen Suomen kimppuun.

Suosittelen lämpimästi lukemaan sen uuden artikkelini – vaikka siitä tulikin pitkä suorine lainauksineen ja tarkkoine lähdeviitteineen.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu