Neljä uutta ydinreaktoria

Parhaillaan käydään ”huutokauppaa” siitä montako uutta ydinvoimalaa Suomeen pitäisi rakentaa. Puolueeni Kokoomus liputtaa sen puolesta, että kaikille kolmelle hakijalle on myönnettävä lupa.

Minusta huutelu 0, 1, 2 tai 3 ei ole erityisen mielekästä – on mentävä syvemmälle asiaan, tai mieluummin noustava korkealle, josta näkee asian laajemmat vaikutukset.

Tätä kirjoitettaessa ulkona on yli kymmenen astetta lämmintä ja työpäivä on aikoja sitten kääntynyt iltaan – sähköä ei kulu mitenkään tavallista runsaammin. Fingridin mukaan parhaillaan Suomessa kulutus on 9444 MW. Siitä kulutuksesta suomalaisella ydinvoimalla tuotetaan 2175 MW, suomalaisella vesivoimalla 1387 MW, saastuttavilla polttovoimaloilla 3352 MW ja nettotuonti on 2578 MW. Muut, eli ilmeisesti lähinnä tuulivoima on 48 MW.

Hyvää, ympäristöystävällistä, halpaa ja hyvän huoltovarmuuden omaavaa on siis 3553 MW (ydinvoima ja vesivoima). Se tekee noin 38% kulutuksesta.

Loput 5891 MW on saastuttavaa ja/tai ulkomailta tuotavaa tai muuten haitallista tuotantoa.

Aikanaan valmistunee Olkiluoto 3 ja otettaneen tuotantoon noin teholla 1600 MW. Se parantaa tilannetta jonkin verran tällaiseen tavalliseen aikaan, jolloin on vähäinen kulutus. Jos se olisi nyt tuottamassa sähköä, niin ympäristöystävällistä, halpaa ja hyvän huoltovarmuuden omaavaa tuotantoa olisi noin 55% kulutuksesta – tällaisena matalan kulutuksen hetkenä. Edelleen lähes puolet olisi ”huonoa” tuotantoa ja/tai tuontia.

Siten kolme uutta suurta ydinreaktoria tarvitaan lisää kattamaan huono tuotanto ja tuonti tällaisenakin matalan kulutuksen aikana.

Kovalla pakkasella huippukulutuksen aikana neljäkään uutta suurta reaktoria ei riitä, vaan on edelleen pakko käyttää saastuttavia sähköntuotantotapoja.

Huom! Sähköautojen akkujen lataukseen tarvitaan piakkoin suunnilleen yhden ydinvoimalan verran sähköntuotantokapasiteettia.

Siten olisi järkevää rakentaa Suomeen enemmänkin kuin neljä uutta suurta reaktoria lisää ydinvoimaa, mutta kun jotkut ovat niin hirveästi sitä vastaan, että ydinvoimalla tuotettua sähköä myytäisiin hyvällä voitolla ulkomaille silloin kun oma kulutus on vähäinen, niin olkoon menneeksi esitän että rakennetaan VAIN neljä uutta suurta ydinreaktoria Suomeen seuraavan 20 vuoden kuluessa.

Tuulivoimaa sen sijaan EI ole järkevää rakentaa Suomeen ollenkaan lisää, sillä:

– tuulivoimala EI tuota sähköä silloin kun kulutus on suurinta (kovalla pakkasella);

– tuulivoiman rakentaminen vaatisi suuret tukiaiset veronmaksajan pussista;

– tuulivoiman lisärakentaminen nostaa sähkön hintaa, joka heikentää Suomen kilpailukukyä ja siten aiheuttaa työttömyyttä.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu