Hermann Göring

Markus Lehtipuun blogissa Tuomas Hako kertoi kirjoittaneensa Aamulehden blogissaan puolustuspuheen Göringille – ja sen tulleen sensuroiduksi kuudessa tunnissa. Kun minulle tuli Göringistä mieleen lähestulkoon vain negatiivisia ajatuksia, niin päätin koota niitä ajatuksia omaan blogiini.

Göring oli suurisuu, joka lupasi kaikenlaista, mutta lupauksilla ei ollut katetta. Esimerkiksi lupasi Saksan ilmavoimien estävän englantilaisjoukkojen evakuoinnin Dunkerquesta – mutta kuinka ollakaan ei siitä mitään tullut. Sitten hän lupasi kukistaa Englannin Saksan ilmavoimien avulla – ei tarvita maihinnousua (Sealöwe). Ei siitäkään mitään tullut. Göring ei edes antanut tiedustelukoneita Saksan laivastolle, että saksalaiset sukellusveneet olisivat voineet tehokkaasti toimia Englantia vastaan. No, tähän voidaan tietenkin todeta, ettei Saksa edes halunnut sotia Englantia vastaan – vaan liittoutua Englannin kanssa, mutta se ei tee Göringin mokia olemattomaksi.

Göring lupasi suurella suulla hoitavansa Saksan 6.Armeijan huollon lentoteitse Stalingradin mottiin, joten kenraali Paulukselle ei tarvitse antaa lupaa tehdä läpimurtohyökkäys omien yhteyteen. No, sitäkään lupaustaan Göring ei täyttänyt, joten Saksan suuresti kärsinyt Armeija joutui antautumaan – noin 100 000 venäläisille antautuneesta sotilaasta pääsi aikanaan palaamaan koteihinsa noin 5000.

Saksan itärintamalla taisteleva armeija olisi tarvinnut välttämättä täydennystä kaatuneiden ja haavoittuneiden tilalle. Kokeneet määrävahvuiset joukot olisivat olleet todella vahva vastus länteen hyökkääville imperialistisen Venäjän joukoille – vaan Saksan ilmavoimien komentaja Göring halusi perustaa ”ilmavoimien maavoimat”. Niinpä erinomaisesta aineksesta tehtiin ilmavoimien divisioonia, jotka heitettiin taisteluihin pätemättömän johdon alla ilman kokemusta – tulokset olivat nolla ja tappiot hirvittävät. Jos nämä samat miehet olisi annettu entisten taistelukokemusta omanneiden yksiköiden täydennykseksi, joissa veteraanit olisivat neuvoneet ”vihreitä”, niin tulokset olisivat taatusti olleet aivan erilaiset. Göring olisi pitänyt hirttää jo pelkästään tästä syystä.

Saksan loistavin strategi ja ”operoija” marsalkka Erich von Manstein oli saavuttanut Harkovassa loistavan voiton venäläisistä ja olisi halunnut heti kevätkelirikon päätyttyä siirtyä laajamittaiseen vastahyökkäykseen – nimenomaan siten, että häntä tukevan saksalasen ilma-armeijan komentajana olisi toiminut kenraali von Ritchofen, jonka kanssa Manstein oli ennenkin saavuttanut suurenmoisia voittoja. Göring esti senkin, että Manstein olisi saanut taistelijaparikseen Ritchofenin. Jne.

Jos Göringistä nyt väkisin pitää yrittää keksiä jotakin positiivista, niin todettakoon, että Jatkosodan aikana Göring lahjoitti Suomen ilmavoimille tusinan verran vanhentuneita Dornier-pommikoneita. Juuri muuta positiivista ei tule mieleen – eli minusta olisi ollut parempi, että se läski olisi taittanut niskansa jo ennen Toista Maailmansotaa.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu