Sotasyyllisyydestä

On käsittämätöntä, että osa suomalaisista pitää Suomea syyllisenä Jatkosotaan – tai edes Talvisotaan. Toki Jatkosodan jälkeisenä synkkänä suomettumisen aikana kansalle valehdeltiin Suomen historiasta silmät ja korvat täyteen, mutta sittenkin ei voi kuin ihmetellä mistä niitä tolloja riittää.

Suomi otti itsenäisyytensä Venäjän heikkouden hetkenä vuonna 1917 ja joutui käymään Vapaussodan Venäjää vastaan vuonna 1918 säilyttääkseen nuoren itsenäisyytensä. Onneksi Suomi voitti sen Vapaussodan, joten meillä on pitkä ja kunniakas historia itsenäisenä demokraattisena maana. Se ei suinkaan ole itsestäänselvyys – myös esimerkiksi Georgia palautti itsenäisyytensä samalla kun Suomi itsenäistyi, mutta Georgia hävisi oman vapaussotansa Venäjää vastaan vuonna 1921 joutuen uudelleen imperialistisen Venäjän miehittämäksi – nyt 70 vuodeksi.

Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun 30.11.1939 rikkoen törkeästi voimassa olleita Hyökkäämättömyyssopimusta, Tarton rauhansopimusta, sopimusta rajaselkkausten selvittämisestä, sekä allekirjoittamaansa YKn edeltäjän Kansainliiton peruskirjaa. Tässä Talvisodaksi nimetyssä Sodassa Venäjä yritti valloittaa koko Suomen, mutta onneksi epäonnistuen yrityksessään – kun suomalaiset taistelivat yhtenä miehenä maansa itsenäisyyden ja läntisen demokratian puolesta.

Venäjän tavoitteena EI suinkaan ollut valloittaa vain pieni Suomi – vaan tavoitteena oli valloittaa koko Eurooppa (aluksi). Siksi Venäjä liittoutui Saksan kanssa saadakseen aikaan haluamansa Toisen Maailmansodan, jossa Venäjän mielestä Englanti, Ranska ja Saksa ensin heikkenisivät keskinäisessä sodassa ja sitten Venäjä hyökkäisi länteen maailmanhistorian suurimmin joukoin heinäkuussa 1941 valtaamaan koko Euroopan.

Talvisodan aikana Saksa tuki liittolaistaan Venäjää sodassa Suomea vastaan. Englanti ja Ranska valmistautuivat auttamaan Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Suomea. Uhkana oli, että ne pommittaisivat Bakua, josta Venäjä sai käytännössä kaiken polttoaineensa. Venäjän suunnitelmiin EI sopinut joutua vielä sotaan Englantia ja Ranskaa vastaan, siksi Venäjä suostui tekemään Suomen kanssa Välirauhan. Stalin oli kohtalaisen tyytyväinen Talvisodan lopputulokseen: ”nyt Venäjä voi uhata Helsinkiä sekä Hangosta, että Viipurista”.

Välirauhan aikana Venäjä valmistautui hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun ja keskitti merkittävän määrän joukkojaan Suomea vastaan. Venäjä pyysi myös lupaa liittolaiseltaan Saksalta hyökätä uudelleen Suomen kimppuun – mutta nyt Saksalle ei sopinut sota Itämeren alueella. Saksalle oli elintärkeää saada mm. rautamalmia Ruotsista ja esimerkiksi kuparia ja nikkeliä Suomesta. Siksi Venäjä joutui siirtämään hyökkäystään Suomeen myöhemmäksi.

Välirauhan aikana Suomi oli todella yksin peläten imperialistisen Venäjän uutta hyökkäystä millä hetkellä hyvänsä. Suomi etsi apua mm. Ruotsista, mutta Ruotsi kieltäytyi puolustusliitosta Suomen kanssa Venäjän vastustuksen vuoksi. Englanti ja Venäjä laittoivat Suomen saartoon. Suomi yritti saada apua ainoalta mahdolliselta taholta Saksasta, mutta Saksakin oli kylmäkiskoinen Suomea kohtaan. Lopulta Suomi lupasi saksalaisten joukkojen lomakuljetukset alueensa lävitse – kuten Ruotsikin. Vastapalvelukseksi Saksa vapautti takavarikoimansa Suomeen tulossa olevan puolustusmateriaalin ja suostui myymään Suomelle ottamaansa sotasaalismateriaalia. Suomessa huokaistiin helpotuksesta, lopultakin näkyi ”valoa tunnelissa”.

Suomalaiset ja saksalaiset kävivät keskusteluja siltä varalta, että Venäjä jälleen hyökkää Suomen kimppuun. Suomen johto teki Saksalle selväksi, ETTEI Suomi lähde sotaan kuin ainoastaan siinä tapauksessa, että Venäjä hyökkää jälleen Suomen kimppuun.

Venäjä hyökkäsi jälleen Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05, aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Jatkosodan, joka oli erillissota. Jatkosotaan syyllinen on yksiselitteisesti Venäjä – ja vain Venäjä. Jopa Venäjän ulkoministeri Molotov myönsi tämän suomalaiselle neuvotteluvaltuuskunnalle Moskovassa.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu