NATO – mätänevä ruumis?

Vielä vuonna 1989 NATO oli parhaissa voimissaan oleva keski-ikäinen demokraattisten maiden puolustusjärjestö. Mitä on tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana, kun NATOa nyt sanotaan jopa mätäneväksi ruumiiksi?

Kaksikymmentä vuotta sitten kaikille NATOn jäsenmaille oli kristallin kirkkaasti selvää mihin NATOa tarvittiin – patoamaan imperialistisen roistovaltion Venäjän laajenemispolitiikkaa. Puolustamaan demokratiaa Venäjän diktatuuriuhalta.

Sitten Venäjällä tapahtui romahdus ja lukuisat Venäjän miehittämänä olleet valtiot (kuten Viro, Georgia ja Tshetshenia) saivat palautettua itsenäisyytensä. Silloin länsimaissa tapahtui jonkinlainen ”niksahdus” – lukuisat poliitikot ja jotkut sotilaatkin olivat sitä mieltä, ettei Venäjä enää ole uhka. Jotkut taas olivat sitä mieltä, että Venäjä tosin on edelleen uhka, mutta ei ole odotettavissa sotilaallista hyökkäystä Venäjän toimesta ”ainakaan 10 vuoteen”.

Tämä tarttuvana tautina levinnyt ”hulluus” johti siihen, että lukuisissa maissa alettiin ajamaan nimenomaan Venäjän uhkan vuoksi rakennettua maanpuolustusta alas kiivaaseen tahtiin. Se näkyi mm. asevelvollisuudesta luopumisena tai valikoivana asevelvollisuutena. Puolustusmäärärahojen tasoa laskettiin myös.

Sekään, että Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994 tekemään tshetsheenien kansanmurhaa ei herättänyt tartunnan saaneita poliitikkoja todellisuuteen.

Sama kehitys – puolutuskyvyn alasajo – on valitettavasti jatkunut useissa maissa edelleen. Jotkut henkilöt sentään ”paranivat” ”hulluudestaan” Venäjän hyökättyä Georgiaan elokuussa 2008. Yleisesti ottaen tauti on kuitenkin ollut ja on niin vakava, ettei maanpuolustukseen ole panostettu kunnolla. Siten on viitteitä siitä, että NATOsta voitaisiin tosiaan jonkin ajan kuluttua puhua mätänevänä ruumiina.

Tilanne ei ole kuitenkaan vielä toivoton. Läntisten demokratioiden on tajuttava, että hyvinvointi on pian mennyttä ellei puolustuskykyä paranneta oleellisesti – aikaa hukkaamatta. Nimenomaan Venäjä on se todellinen sotilaallinen uhka jonka torjumiseen on valmistauduttava huolella – kyllä ne terroristit saadaan listittyä siinä ohessa kunhan tartutaan päättäväisesti toimeen.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu