Uusi kylä georgialaisille pakolaisille

Venäjän suorittamien Georgian vastaisten sotatoimien (hyökkäysten) ja etnisten puhdistusten vuoksi satojatuhansia georgialaisia on joutunut pakenemaan pakolaisiksi omista kodeistaan – aivan kuten aikoinaan Karjalan pakolaiset Talvisodan ja Jatkosodan yhteydessä. Venäjä miehittää parhaillaan Georgian Abhasiaa, ns. Etelä-Ossetiaa ja Akhalgoria estäen pakolaisia palaamasta koteihinsa – aivan kuten Venäjä miehittää parhaillaan Suomen Karjalaa.

Georgian Presidentti Saakashvili puhui tänään 23.10.2009 uuden pakolaiskylän avajaisissa. Kyseinen pakolaiskylä on rakennettu 800 pakolaisperheelle Gorin lähelle. Saksa on lahjoittanut kahdeksan miljoonaa euroa kyseisen kylän rakentamista varten. Siten juhlassa oli kunniavieraina Saksan ulkoministeriön edustaja sekä Saksan suurlähettiläs Tbilisissä.

Olen itse nähnyt omin silmin paikan päällä näitä uusia pakolaskyliä. Ne koostuvat pienehköistä omakotitaloista melko pienillä tonteilla. Se omakotitaloratkaisu on hyvin ymmärrettävä, sillä se on normaali georgialaisten asumistapa. Alkuperäisillä omakotitonteilla georgialaisilla on ”aina” aivan upea puutarha, jossa kasvaa mm. hedelmäpuita ja viiniköynnöksiä. Pienikin tontti on yleensä hyödynnetty erittäin hyvin – viiniköynnöksille on rakennettu alustat, joilla ne voivat kasvaa korkealle hyödyntämään pienikin tontti.

Nämä uudet pakolaiskylät ovat tietenkin oleellisesti parempia kuin asua telttakylässä tai vaikka hotelleissa kuin vielä vähän aikaa sitten. Kestää kuitenkin kauan, ennen kuin niistä kylistä tulee sellaisia hienoja keitaita hedelmäpuineen ja viiniköynnöksineen. Vaikkapa vastapoimittu päärynä on ihan toista kuin Suomessa kaupasta ostettu. Georgialaiset tekevät myös erinomaisia kotiviinejä omista rypäleistään – minulla on ollut onni ja kunnia nauttia georgialaisesta vieraanvaraisuudesta heidän kodeissaan ja kesäpaikoissaan.

No, palataanpa Saakashvilin puheeseen. Saakashvili kertoi, että vuosi sitten käydyn sodan jälkeen eräs eurooppalaisen valtion johtajista sanoi hänelle, että Georgialla on noin 20% mahdollisuus selvitä – sillä hyökkääjä [Venäjä – jp] ei halua Georgian selviävän. Saakashvili jatkoi, että hyökkääjä rakentaa tarkastuspisteitä, mutta Georgia rakentaa esimerkiksi moottoriteitä ja huolehtii jokaisesta kansalaisestaan.

On myönnettävä, että Georgian presidentti puhuu totta. Olen omin silmin nähnyt valtavan kehityksen liikenneyhteyksissä – todella rakennetaan erinomaisia moottoriteitä, joista on hyötyä koko Euroopalle. Se rakentaminen ei ole helppoa niin vuoristoisessa maassa kuin Georgia. Georgia sijaitsee strategisesti erittäin tärkeällä alueella – no, juuri siksi imperialistinen roistovaltio Venäjä yritti ja tulee yrittämään uudelleen koko Georgian valloittamista.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu