Sosialismin eri suuntauksista

Karl Marx on sosialismin ”isä”. Adolf Hitlerin Saksan KansallisSOSIALISTISEN TYÖVÄENPUOLUEEN ohjelma ja toimintaperiaatteet pohjautuvat Marxin kirjoituksiin. Hitler oli vannoutunut sosialisti.

Samoin Lenin tutki tarkkaan Marxin kirjoituksia ja hänenkin sosialisminsa perustuu Marxin ajatuksiin. Stalin taas vain jatkoi Leninin kuoltua samalla linjalla.

Myös Italian Fasistipuolueen johtaja Benito Mussolini oli vakaumuksellinen sosialisti.

On mielenkiintoista tarkastella mitä eroja näillä saman sosialismin eri suuntauksilla oikein on – kiinnostavinta tietysti Suomen kannalta Venäjän ja Saksan sosialismien erot.

Venäjän kommunistisen puolueen ja Saksan kansallisSOSIALISTISEN TYÖVÄENPUOLUEEN yhteistyö oli hyvin laajaa ja perustui kirjallisiin sopimuksiin – siten ei ole ollenkaan ihmeellistä, että nämä sosialistiset veljespuolueet johtivat valtioidensa liittoutumiseen Venäjän aloitteesta. Näiden puolueiden ja samalla valtioiden johtajat tukivat toisiaan hyvin voimakkaasti ja esimerkiksi Venäjällä katsottiin rikokseksi toimia Saksan natseja vastaan. Saksa tuki liittolaistaan Venäjää Suomea vastaan Talvisodan aikana. Venäjä taas mm. toimitti Saksalle valtavat määrät strategisesti tärkeitä materiaaleja – että Saksa voisi ollenkaan käydä sotaa, sekä antoi Saksalle laivastotukikohdan Muurmanskista helpottamaan Norjan valloitusta.

Saman ideologian eri suuntauksilla oli luonnollisesti myös oppiriitoja, mutta ne vaimennettiin näkymättömiin. Ilmeisesti pahin ristiriita oli siinä, että kun Marxin, Leninin ja Stalinin mielestä kansalaisia piti joukkomurhata luokkaperusteella, niin Hitlerin mielestä kansalaisia piti joukkomurhata etnisellä perusteella. Hitler oli venäläisten mielestä tässä suhteessa harhaoppinen. Venäjä ei kuitenkaan ollut moksiskaan tästä harhaoppisuudesta vaan Venäjän NKVD (KGB) luovutti Saksan Gestapolle valtavan määrän Venäjälle paenneita juutalaisia.

Myös Saksan sosialistisen puolueen nimi oli harhaoppinen – puhuttiin kansallisSOSIALISTISESTA TYÖVÄENPUOLUEESTA. Marxin, Leninin ja Stalinin kommunisminhan piti olla internationaalista – Venäjän tavoitteena oli valloittaa koko Maapallo Moskovasta johdetuksi kommunistiseksi diktatuuriksi. Hitlerin vaatimattomana tavoitteena oli yhdistää Versaillesin rauhassa silvotut saksankieliset alueet yhtenäiseksi Saksan Valtakunnaksi.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu