NordStream on uhka

Suomen poliitikot väittävät lähes yhteen ääneen, että NordStream kaasuputki on vain ympäristökysymys. Katsotaanpa asiaa hieman laajemmin.

Venäjän pyrkimyksenä on saada hyppysiinsä mahdollisimman laajalti EU-maiden ja yleensä naapureiden energiasektorit.

Liettuassa Venäjä yritti saada omistukseensa Mazeikiain öljynjalostamon. Kun Liettua ei suostunut myymään jalostamoa Venäjälle, vaan myi Puolalle, niin kuinka ollakaan öljyputki, jota pitkin raakaöljy oli siihen saakka tullut Venäjältä jalostamolle ”meni rikki” – eikä sitä ole korjattu.

Ukrainan lävitse tulee valtaosa EUn alueelle Venäjältä tulevasta maakaasusta. Venäjä sulki kaasutoimitukset Ukrainaan ja Ukrainan kautta länteen saadakseen haltuunsa Ukrainan kaasunjakeluverkoston. Venäjän pyrkimyksenä oli päästä kiristämään sekä Ukrainaa, että EU-maita kaasulla. Onneksi EUlla oli tarpeeksi lujuutta torjua tämä Venäjän kaappaushanke ja on sovittu EUn auttavan Ukrainaa modernisoimaan kaasuverkkonsa.

Venäjä halusi tuottaa vahinkoa Georgialle kaataakseen Georgian laillisen hallituksen, joten kuinka ollakaan ”ihan vahingossa” räjähti Georgiaan kaasua toimittava putki ja ”täysin yllättäen” samaan aikaan räjähti myös Venäjältä Georgiaan sähköä toimittanut korkeajännitelinja.

Turkmenistan on vienyt kaasunsa länteen pääsääntöisesti Venäjän kautta saaden siitä matalan hinnan kun taas Venäjä on laskuttanut kaasusta korkean hinnan. Turkmenistan haluaisi kaasustaan markkinahinnan ja on käynyt neuvotteluja siitä miten kaasu saataisiin Venäjän ohitse länteen. Kuinka ollakaan se Venäjän kautta kulkeva kaasuputki räjähti katkaisten kokonaan kaasutoimitukset – muistutukseksi Turkmenistanille siitä, että on oltava nöyrä Venäjän suuntaan ja tyydyttävä niihin murusiin mitä sieltä saa.

Venäjä olisi halunnut ja haluaisi haltuunsa suomalaiset öljynjalostamot – onneksi Suomi ei ainakaan vielä ole siihen suostunut.

Venäjä hyökkäsi Georgiaan elokuussa 2008 yrittäen valloittaa koko Georgian. Eräs tärkeimmistä syistä oli ja on nähdäkseni juuri se, että Georgian alueen kautta on mahdollista kuljettaa Kaspian meren alueen öljyä ja maakaasua Venäjän alueen ohitse Eurooppaan. Se on Venäjän kannalta sietämätöntä, sillä se vähentää Venäjän mahdollisuuksia kiristää Eurooppaa energialla.

Jos NordStream rakennetaan se lisää EUn tärkeimmän valtion Saksan riippuvuutta Venäjästä entisestään ja mahdollistaa siten suuremman vaikutusvallan EUn tekemisiin ja tekemättä jättämisiin.

Mielestäni NordStreamia ei saa rakentaa, vaan EUn alueelle on rakennettava hyvin runsaasti uutta ydinvoimaa tuottamaan energiaa ympäristöystävällisesti ja halvalla. Riippuvuutta Venäjästä on vähennettävä, eikä suinkaan lisättävä kuten NordStream tekisi.

0
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu