Joukkoliikenne ympäristöystävällistä?

Eräät tietyt tahot väittävät, että joukkoliikenne olisi ympäristöystävällistä ja sen lisäämiseksi olisi haitattava henkilöautoliikennettä kaikin tavoin.

Itsekin olen sitä mieltä, että olisi hienoa JOS pääkaupunkiseudulla olisi laaja-alainen hyvin toimiva metro – vaan ei ole, kun esimerkiksi Espoo ja Vantaa eivät kuulu sen piiriin. Metro on hyvin ympäristöystävällinen liikennemuoto – kunhan sähkö sitä varten tuotetaan ydinvoimalla, eikä hiilivoimaloissa kuten parhaillaan pitkälti tapahtuu.

Hyvin toimiva metro edellyttäisi myös hyvin toimivaa syöttöliikennettä metroasemille. Jotta se syöttöliikenne olisi ympäristöystävällistä, niin senkin pitäisi olla sähkökäyttöistä (ratikat, trollikat, pienet sähköbussit).

Tavallinen linja-autoliikenne dieselkäyttöisillä linja-autoilla EI ole ympäristöystävällistä – varsinkaan kaupunkiliikenteessä, jossa vähän väliä kiihdytetään pysäkiltä tai risteyksestä pölläytellen mahtavia myrkkypilviä pakoputkista.

Varsinkin isojen diesel-linja-autojen ajaminen lähes tyhjiltään – kuten hyvin laajamittaisesti tapahtuu on suorastaan ympäristörikos. Jos diesel-linja-autoa aiotaan käyttää tulevaisuudessakin, niin ainakin näistä lähes tyhjillään ajavista suurista saastuttajista on päästävä eroon ja ajettava hiljaiset vuorot pikkubusseilla – mieluiten tietysti sähkökäyttöisillä.

Sähköjunat ovat hyvä asia – varsinkin jos sähkö niitä varten tuotetaan ydinvoimaloissa. Siksi puollan rataverkoston kehittämistä ja kaluston uusimista – se on myös teollisuuden etu tavaraliikenteen hyötyessä siinä ohella. Se on sitten taas ihan eri asia, että oliko Pendolinojen osto Italiasta järkevää – ei välttämättä.

Sähkökäyttöisten henkilöautojen nopean käyttöönoton mahdollistamiseksi on alennetteva niiden autoveroa, poistettava käyttömaksu ja annettava niiden pysäköidä ilmaiseksi – se on todellista saastuttamisen vähentämistä.

Liikenteestä aiheutuva saastuttaminen vähenee oleellisesti myös siten, että parannetaan liikenneväyliä, rakennetaan tunneleita, rakennetaan ohikulkuteitä, rakennetaan moottoriteitä ja rakennetaan runsaasti uusia pysäköintipaikkoja (ettei pysäköintipaikan etsimisessä joudu ajamaan turhaan).

Julkista liikennettä tarvitaan ilman muuta, ei kaikki voi liikkua omalla autolla – mutta julkiseen liikenteeseen EI pidä pakottaa heitä, joiden on järkevämpää käyttää omaa autoa – mm. matka-ajan pitämiseksi järkevänä tai kun on kuljetettava paljon tavaraa mukana.

Ruuhkamaksu olisi täysin idioottimainen ratkaisu – on parannettava liikennejärjestelyjä.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu