Liettuan miehitys 1939-1941

Samaan aikaan kun suomalaiset olivat YHssa rakentamassa puolustusasemia Venäjän hyökkäyksen varalta – Liettuassa Venäjän apulaisulkoministeri Dekanozov suoritti Liettuan asteittaista miehittämistä. Sen asteittaisuuden piti aikaansaada ulkopuolisille mielikuva siitä, että liettualaiset olisivat menneet ”kansojen vankilaan” ihan omasta halustaan.

Liettuan tilanteessa oli pieniä eroja Viron ja Latvian tilanteeseen nähden. Esimerkiksi Liettuassa toimeenpantiin osittainen liikekannallepano 17.9.1939. Viron presidentti Päts täytti kuuliaisesti Venäjän määräykset joutuen lopulta Venäjän mielisairaalaan. Liettuan presidentti Smetona sen sijaan pakeni Saksan ja Sveitsin kautta Yhdysvaltoihin.

Vaalit” sen sijaan väärennettiin Venäjän toimesta samoin kaikissa Baltian maissa – eihän Venäjältä voinut muuta odottaakaan. Vaalitulos oli venäläisen käytännön mukaisesti päätettty etukäteen kuin myös osallistujaprosentti.

Sellainenkin ero Viroon ja Latviaan nähden oli, että liittolaiset Saksa ja Venäjä ”pallottelivat” Liettualla. Ensin Liettuan piti mennä Saksalle, mutta sitten päättivätkin että menee Venäjälle.

Ohessa linkki uunituoreeseen artikkeliin, jossa tästä miehityksestä kerrotaan faktaa tarkoin lähdeviittein:

http://jput.fi/Liettuan_miehitys_1939.htm

Miehitys johti luonnollisesti joukkokyydityksiin Siperiaan. Saksan ennakoiva isku itään pelasti liettualaiset joksikin aikaa vieläkin massiivisemmilta kyydityksiltä.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu