Ranskasta maihinnousulaivoja Venäjälle?

Venäjän suunnitelmissa hankkia neljä ranskalaista modernia maihinnousulaivaa Mistral. Uhka Virolle, Georgialle ja myös Suomelle kasvaisi sen hankkeen toteutumisen myötä.

Kyseiseen laivaan mahtuu kuljetusmatkasta riippuen 450-900 sotilasta. Helikoptereita mahtuu koosta riippuen 16-35 kpl. Ajoneuvoja maksimissaan 70 kpl, sisältäen 13 hyökkäysvaunua.

Venäjän tarkoituksena on tutustua ensin yhteen sellaiseen laivaan, joita Ranskalla on kaksi, ja sitten rakentaa niitä lisenssillä. Kaikkiaan tulisi neljä maihinnousulaivaa.

Viron puolustusvoimain komentajan kenraali Ants Laaneotsan mielestä on syytä olla huolissaan hankkeesta. Neljään laivaan mahtuisi esimerkiksi Venäjän miehittämänä olevaan Königsbergiin sijoitettu venäläinen merijalkaväkiprikaati. Sen myötä uhka Virolle mereltä kasvaisi Laaneotsan mukaan moninkertaiseksi ja se pakottaisi Viron hankkimaan meritorjuntaohjuksia.

Virolaisen turvallisuusanalyytikon Erik Niiles-Krossin mukaan hankkeesta on syytä olla huolissaan varsinkin Venäjän lakimuutoksen vuoksi, joka mahdollistaa hyökkäyksen naapurien kimppuun helposti.

Ranskaan on syytä yrittää vaikuttaa, ettei se myisi tällaista hyökkäyssotaan tarkoitettua korkeaa teknologiaa imperialistiselle Venäjälle.

Myös Potomac instituutin analyytikon David J. Smithin mielestä Ranskalle pitäisi tehdä selväksi, että tällaisen teknologian myynti Venäjälle on huono ajatus.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/venemaa-plaanib-toota-ulimoodsaid-dessant–ja-staabilaevu.d?id=27078419

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu