Venäjä katkaisi suhteet 29.11.

Venäjä katkaisi diplomaattiset suhteet Suomen kanssa 29.11.1939. Suomen poliittista johtoa tämäkään ei herättänyt – nukuttiin ”Ruususen unta”. Olisi ollut viimeinen tilaisuus vähintään evakuoida raja-alueella olevat siviilit turvaan (vaikka vain yöpuvuissaan) – vaan sitä ei tehty.

Herätä olisi pitänyt viimeistään Mainilan laukauksiin 26.11. Uusi Suomi kertoi 28.11., että ne laukaukset oli ammuttu Venäjän puolelta. Vielä olisi ollut hyvin aikaa evakuoida siviilit. Mutta päinvastoin 28.11. päätettiin, että koulut aloitetaan uudelleen.

Sisäministerinä toiminut Urho Kaleva Kekkonen jätti homman hoitamatta – se johti suunnattomiin kärsimyksiin huomattavalle joukolle siviilejä. Kekkosen passiivisuutta on selitelty sillä, ettei hän halunnut provosoida Venäjää väestönsiirroilla. Osa siviileistä ammuttiin koteihinsa, osa vietiin vangeiksi Venäjälle – melkoinen määrä kuoli sille reissulle. Esimerkiksi Hyrsylän mutkassa jäi vihollisen jalkoihin yli 800 siviiliä, Suojärveläisiä kaikkiaan 1 827 henkilöä.

Suomalaiset, jotka olivat neuvotelleet Venäjän kanssa Moskovassa, Paasikivi ja Tanner olivat vakuuttuneita siitä, ettei sotaa tule vielä siinäkin vaiheessa kun Venäjä jo hyökkäsi Suomen kimppuun aloittaen Talvisodan. Venäjän suorittama harhautus oli onnistunut erinomaisesti.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu