Makkarasota

10.12.1939 käytiin ns. Makkarasota.

8.12. Venäläiset löivät Tolvajärvellä puolustautuneet vähäiset suomalaiset joukot. Venäläiset olivat vähällä päästä itse Tolvajärven kylään ja saada haltuunsa strategisesti erittäin  tärkeän tienristeyksen kylän takana. Eversti Talvela oli juuri saapunut Ryhmä Talvelan komentajaksi alueelle ja tilanne oli äärimmäisen vakava. Talvela aikoi itse lähteä pienen iskuosaston johtajana ottamaan aloitteen käsiinsä, mutta everstiluutnantti Pajari sai kuitenkin Talvelan suostumaan siihen, että hän lähtee. Pajari suoritti yöllä uhkarohkean yllättävän iskun venäläisten sivustaan ja selustaan pysäyttäen vihollisen etenemisen.

Sunnuntaina 10.12. venäläispataljoona puolestaan suoritti koukkauksen Osasto Pajarin selustaan pohjoisesta järvet kiertäen. Se koukkaus oli suomalaisten kannalta hyvin varaallinen, sillä suomalaiset olivat alivoimaisia ja suurin  osa joukoista oli hyvin väsyksissä suoritettuaan yhtäjaksoisesti raskasta viivytystaistelua jo kymmenkunta päivää. Myös taistelutahto alkoi laskea jatkuvasta vetäytymisestä johtuen. Varustuskin oli huono. Pajarin omia tuoreita joukkoja oli jo saapunut paikalle, mutta niihinkin uhkasi tarttua paniikki. Pajarin piti kulkea etulinjassa kannustamassa joukkojaan tappelemaan.

Suomalaisten onneksi venäläisten huolto ei ollut toiminut kunnolla, vaan hyökkääjät olivat hyvin nälissään. Kun koukkaava pataljoona sattui suomalaisten huoltotukikohtaan höyryävien kenttäkeittiöiden äärelle, niin hyökkäys pysähtyi siihen paikkaan ja ryssät ryntäsivät syömään kentäkeittiöistä suomalaisille joukoille keitettyä maukasta makkarasoppaa. Töpinässä oli tietenkin muutakin hyvää, kuten varastossa makkaroita.

Kun ryssät keskittyivät syömään niin suomalaisille jäi aikaa organisoida vastahyökkäys, jossa venäläispataljoona tuhottiin. Siinä kävi toteen vanha sanonta, jonka mukaan ahneella on paskainen loppu.

Venäläisten koukkaus ja siitä johtunut ”Makkarasota” siirsi kuitenkin Talvelan suunnittelemaa vastahyökkäystä jo päätetystä 11.12. vuorokaudella eteenpäin.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu