Kielipiteitä

Eli mielipiteitä kieltenopetuksesta ja kielitaitovaatimuksista. Korostan heti alkuun ettei minulla ole mitään ruotsinkielisiä suomalaisia vastaan – he ovat aivan yhtä hyviä suomalaisia kuin muutkin suomalaiset.

Suomessa kaikkien Suomen kansalaisten täytyy mielestäni osata hyvin suomea sekä suullisesti, että kirjallisesti. Kenenkään oppivelvollisuus ei saa päättyä ennen kuin hän osaa hyvin suomea sekä kirjallisesti, että suullisesti – eli tarvittaessa on ”jätettävä luokalle” kunnes asia on kunnossa (läpäistävä kielikokeet). Suomenkielen tulee olla asia, joka yhdistää kaikkia suomalaisia. Kaikkien Suomen puolustusvoimain joukko-osastojen tulee olla suomenkielisiä. Enää EI saa esiintyä mitään kielitaidon puutteesta johtuvia ymmärtämättömyyksiä, jotka johtavat tappioihin sodassa.

Kenellekään EI saa antaa Suomen kansalaisuutta ennen kuin hän osaa hyvin suomea sekä suullisesti, että kirjallisesti. Ulkomaalaisten oleskeluaikaa Suomessa on rajoitettava siten, että pysyvästi Suomessa saa asua vain suomea hyvin osaava henkilö.

Hyvä kielitaito on tärkeää menestymisen kannalta. Kaikilla tulee olla Suomessa hyvä suomenkielentaito ja esimerkiksi Virossa kaikilla tulee olla hyvä vironkielentaito.

Ruotsinkielen opiskelupakosta Suomessa on luovuttava. Sen sijaan tulee olla vaatimuksena yhden vieraan kielen laaja-alainen opiskelu ja hyvä osaaminen, sekä toisen vieraan kielen suppeampi opiskelu ja tyydyttävä osaamineen. Kielivalikoima eri kouluissa voi vaihdella sen mukaan kuinka paljon löytyy halukkaita opiskelijoita – on saatava kasaan järkevä ryhmä, ettei kielenopetus sirpaleryhmille tule liian kalliiksi yhteiskunnalle. Vapaaehtoisena aineena voi olla vielä kolmas vieras kieli, jos koulussa on sille kielelle muutenkin opetusta olemassa. Yksityistä kielenopetusta saa tietenkin yksityisvaroin järjestää lisäksi mille kielille hyvänsä.

Kielenopiskeluputki pitäisi jatkua yhtenäisenä alakoulusta lukion tai ammattikoulun lopettamiseen saakka.

Ruotsinkielen osaamista EI saisi vaatia keneltäkään Suomessa, mutta ruotsinkieltä saisi luonnollisesti opettaa, ruotsiksi saisi opettaa, ruotsinkieltä saisi käyttää, olisi edelleen lehtiä, kirjoja, TV-ohjelmia, radio-ohjelmia, jne.

Ruotsinkielisiä suomalaisia EI saisi mitenkään sortaa Suomessa, mutta heillä ei myöskään saisi olla minkäänlaisia etuoikeuksia, joita muilla suomalaisilla ei ole.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu