Sähkön hinta/tuotanto

8.1.2010 Suomessa oli sään suhteen sangen tavanomainen tilanne – pakkasta. Taloustilanne sen sijaan oli normaalia heikompi – teollisuuden kapasiteetista oli suuri osa käyttämättä.

Silloin 8.1.2010 sähkön kulutushuippu Suomessa oli noin 14 000 megawattia – ja sähkön hinta nousi niin korkeaksi (noin kymmenkertaiseksi normaalitasoltaan), että osa teollisuudesta pisti hinnan vuoksi ”rukkaset naulaan”. Suomeen tuotiin silloin sähköä ”langat punaisena”.

Jos olisi ollut normaali taloustilanne niin kulutushuippu olisi ollut noin 15 000 megawattia – joka olisi ollut jo lähes katastrofaalinen, ja pakottanut säännöstelemään sähköä. Nimittäin Ruotsissakin tarvittiin sähköä, eikä sieltä liiennyt tuontiin Suomeen.

Entäs JOS Venäjälläkin olisi sattunut olemaan pakkasta tai muusta syystä sähkön tuonti sieltä olisi estynyt. Siinä sitä sitten olisi viimenkin tyhmemmätkin huomanneet, miten valtava virhe on tehty kun ei ole rakennettu riittävävästi edullista perusvoimaa – ydinvoimaa. Älkää luulkokaan, että ne 8.1.2010 pakkaset olisivat olleet viimeiset pakkaset.

Palataanpa artikkelin otsikkoon, eli sähkön hintaan/tuotantoon.

Kun sähköstä on kova kysyntä (kulutus), niin sähköä joudutaan tuottamaan laitoksissa, joissa tuotantokustannus on suuri. Siten kyseinen laitos tietysti myös veloittaa tuottamastaan sähköstä kalliin hinnan. Mitä enemmän tällaista tarvetta on sitä kalliimmaksi sähkön hinta muodostuu kuluttajille ja yrityksille.

Mitä kalliimpaa sähkö Suomessa on, sitä heikommaksi muodostuu Suomen kilpailukyky globaalissa Maailmassa.

Kannattaa pitää mielessä, että me onneksi elämme markkinataloudessa emmekä diktatuurissa – vaikka valtiovalta on valitettavasti estänytkin riittävän ydinvoiman rakentamisen. Me kaikki joudumme pitkän päälle kärsimään siitä rajoittamisesta.

Mutta markkinatalous toimii myös toiseen suuntaan. Mitä enemmän ympäristöystävällistä ja halpaa ydinvoimaa Suomeen rakennetaan sitä halvemmaksi sähkön hinta muodostuu. Ja sitä myöten Suomen kilpailukyky sekä työllisyystilanne paranevat.

Erittäin tärkeää:

Voimayhtiöiden ja niihin sijoittavien etu on tietenkin saada rakentaa itselle uutta ydinvoimaa mahdollisimman paljon – mutta samalla estää muita saamasta itselleen uutta ydinvoimaa, jotta sähkön hinta ei laskisi.

SIKSI voimayhtiöt EIVÄT suinkaan lobbaa sen puolesta, että Suomeen rakennettaisiin vaikka NELJÄ uutta suurta ydinreaktoria vuoteen 2020 mennessä kuten minä haluan. Sehän tarkoittaisi sähkön hinnan laskua ja heidän voittojensa pienenemistä. Haluavat rakentaa ITSELLE lisää ydinvoimaa, mutta haluavat etteivät muut saisi rakentaa lisää ydinvoimaa.

Voimayhtiöt EIVÄT tietenkään lobbaa myöskään sen puolesta, että ne joutuisivat sulkemaan saastuttavia esimerkiksi kivihiilen ja öljyn polttamiseen perustuvia laitoksia – tuottavathan ne rahaa kassaan. Minun mielestäni ympäristön saastuttamista on kuitenkin vähennettävä aivan oleellisesti. Se tarkoittaa, että Suomeen on rakennettava runsaasti uutta ydinvoimaa ja sitä mukaa kun sitä valmistuu, niin on ajettava pysyvästi alas saastuttavia laitoksia. Hyväkuntoisia voisi tietenkin pistää ”naftaliiniin” pahan päivän varalle. Kukapa tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Voimayhtiöt EIVÄT myöskään lobbaa tuulivoimaa vastaan, vaikka sen lisärakentaminen Suomeen on lievästi sanottuna typerää (mm. kun suurimman sähkönkulutuksen aikana ei tuule tarpeeksi, jotta tuulivoimalat tuottaisivat sähköä valtakunnanverkkoon mainita saakka). Tähän on luonnollinen syy. Ne saavat pumpattua omaan kassaansa rahaa veronmaksajien pussista ensin tukiaisina ja sitten vielä syöttötariffin aiheuttamana sähkön hinnan nousuna kuluttajille.

Suomen Hallituksen ja Eduskunnan on katsottava Suomen kokonaisetua – EI esimerkiksi voimayhtiöiden, tuulimyllyntekijöiden, eikä bioraaka-aineen tuottajien. Se Suomen kokonaisetu vaatii, että annetaan luvat kaikille kolmelle ydinvoiman periaatepäätöksen hakijalle – ja yritetään löytää vielä neljäs riippumaton hakija, joka rakentaisi täysin uuden ydinvoimalan jonnekin Vaasan seudulle.

On ymmärrettävä, ettei suinkaan ole paha asia, jos Suomesta välillä viedään sähköä ulkomaille hyvällä voitolla. Sitä voittoa verottamalla saadaan rahaa yhteiskunnan pussiin vaikka valtavien velkojen takaisinmaksuun.

On meidän kaikkien etu, että sähkö on halpaa, ja sitä myös viedään ulkomaille hyvällä katteella. Tietenkin se sähkö tulee tuottaa ympäristöystävällisesti ja halvalla – eli ydinvoimalla ja vesivoimalla.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu