Kaukolämpö on erittäin haavoittuvaa

Turussa rikkoutui YKSI kaukolämpöputki – ja saman tien 150 000 turkulaista oli ilman lämmitystä (ja lämmintä vettä). Viranomaiset valmistautuivat jo evakuoimaan ihmisiä, etteivät palellu koteihinsa kuoliaaksi.

Kuvitelkaapa tilannetta, että vihollinen pommittaisi Turkua ja Helsinkiä kuten teki Talvisodassa ja Jatkosodassa. Pommi sinne, toinen tänne ja koko kaukolämmitys olisi saman tien poissa pelistä hyvin pitkän aikaa.

Kaukolämmön  järkevyyttä pitää miettiä myös tältä kannalta – eli kaukolämpö EI ole järkevä lämmöntuotantomuoto. Lisäksi on huomioitava, että pääsääntöisesti kaukolämpö tuotetaan erittäin saastuttavasti – polttaen mm. kivihiiltä, öljyä, turvetta tai haketta. Huoltovarmuus on huono niilläkin, mutta maakaasulla se on aivan olematon. Maakaasun tulo loppuu saman tien kun Venäjä vääntää hanan kiinni.

Rauhan aikana sähkölämmitys on ehdottomasti paras ratkaisu – niin toimintavarmuuden kuin ympäristöystävällisyyden ja kokonaiskustannusten kannalta. On rakennettava runsaasti lisää ydinvoimaa.

Poikkeusoloja varten on hankittava suuria dieselgeneraattoreita, jotta sähköverkon tilapäisistä häiriöistä selvitään. Sähköverkkoa on huomattavasti yksinkertaisempi korjata vauriotilanteissa kuin vesiputkia. On myös helppo vetäistä väliaikaisia ohituksia vauriokohdan eliminoimiseksi.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu