Tarton rauhansopimuksesta 90 vuotta

Virossa on juhlittu tänään Viron ja Venäjän välisen Vapaussodan 90 vuotta sitten päättänyttä Tarton rauhansopimusta. Virolaiset pitävät sitä sopimuksen alkuperäiskappaletta Viron Tasavallan syntymätodistuksena. Se alkuperäiskappale on tietenkin virolaisille äärettömän arvokas ja oli tänään nähtävänä Tartossa juuri siinä rakennuksessa, jossa se 90 vuotta sitten allekirjoitettiin.

Venäjä hyökkäsi Viroon yrittäen valloittaa koko Viron, mutta onneksi Viro voitti silloin Vapaussotansa. Viron itsenäistymisen aikoihin Georgia palautti itsenäisyytensä, mutta valitettavasti Georgia hävisi sodan kun Venäjä hyökkäsi jälleen Georgiaan.

Virolaiset ennättivät ennen Toista Maailmansotaa rakentaa Virosta rikkaan ja hyvinvoivan valtion. Georgia oli senkin aikaa Venäjän miehittämänä, joten Georgia on nyt oleellisesti köyhempi kuin Viro.

Virolaisilla oli selkäytimessä se vapauden ajanjakso, sekä kunniakkaat taistelut vuodelta 1944, joten nousu oli nopeaa neukkulan romahdettua.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu