Metsiemme hyödyntämisestä

Historiallisesti metsät ovat olleet erittäin tärkeitä meidän suomalaisten hyvinvoinnille lukemattomilla eri tavoilla. Tuon tässä esiin muutamia niistä.

Suomen metsistä poltettiin tervaa ja se oli tärkeä vientiartikkeli mm. purjelaivojen tervaamiseksi. Tervaa käytetään toki edelleen, mutta ei siitä oikein elinkeinoksi ole.

Havumetsissämme viihtyi suuri määrä pörröturkkisia oravia. Oravannahkatkin olivat mainio elinkeino lukuisille suomalaisille. Metsiä tarvitaan edelleen mm. orkkujen elinympäristöiksi vaikka emme enää eläkään oravannahkoja myymällä.

Puutavaraa eri muodoissa kuten lautana on ”aina” viety Suomesta ja viedään edelleen. Hitaasti kasvanut pohjoinen puu on ollut ja on edelleen arvokasta. Me suomalaiset olemme asuneet ”tuhansia vuosia” puutaloissa, on ollut lisäksi puurakenteisia piharakennuksia – aittoja, saunoja, venevajoja, latoja, riihiä, jne. ”Kivitalot” ovat yleistyneet kaupungistumisen myötä, mutta edelleen unelmana on hirsistä rakennettu kesämökki ja rantasauna. Jotenkin ajatus betonielementeistä kasatusta kesämökistä on vieras.

Selluloosa, kartonki ja paperi ovat olleet hyvinvointimme kivijalkoja pitkään, eikä niiden merkitys ole suinkaan loppunut vieläkään. Kuumahierre on oiva ”tuote”, jonka valmistamiseen tarvitaan paljon halpaa sähköä.

Sanomalehtipaperin, aikakauslehtipaperin ja kopiopaperin kulutus ei varmaankaan kasva, mutta ei se ole hetimiten loppumassakaan. Kilpailu on kuitenkin kovaa ja valitettavasti suomalaiset AY-pamput tekevät parhaansa tappaakseen koko vientituloja tuovan alan. Meidän suomalaisten pitäsi harkita sitä, että ellei AY-pamput tule järkiinsä, niin pitäisiköhän ne paskiaiset ”sotkea suohon”.

Kiinnititte varmaan huomiota siihen, etten kirjoittanut sanaakaan energiapuusta. Se oli tarkoituksellista. ”Ennen vanhaan” puuta poltettiin sumeilematta lähes jokaisen asunnon ja muun kiinteistön lämmittämiseksi. Leipomoidenkin paistouunit lämmitettiin metrisillä haloilla. Se oli sitä aikaa se. Polttaminen saastutti ja saastuttaa ihan perusteellisesti, joten on aivan oikein siirrytty paikallisesta polttamisesta mm. sähkölämmitykseen. Kyseessä oli tietysti myös mukavuus. Sähkölämmitys piti ja pitää paikat mukavan lämpimänä silloinkin kun joku ei ollut koko ajan heittämässä pökköä pesään. Kesämökin saunankiukaan lämmitykseen klapeja tarvitaan edelleen. Sen verran pitää antaa periksi nostalgialle ja hyvälle mielelle, ettei sentään puukiukaita ja nuotioita mennä kieltämään – saastuttakoon.

Palatkaamme siihen hitaasti kasvaneeseen pohjoisen puuhun. Se on arvotavaraa, eikä ole mitään mieltä polttaa sitä esimerkiksi hakkeena. Siitä voi tehdä mm. hienoja ja kestäviä kokopuisia huonekaluja. Tietenkin myös arvokkaita väliovia ja ovenkarmeja.

Vaikkapa liimapuupalkit ja vaneri ovat hyviä esimerkkejä puun oikeasta käytöstä. Oletan olevan mahdollisuuksia niiden viennin lisäämiseen kunhan tehdään priimalaatua kohtuulliseen hintaan. Vaneria voidaan käyttää myös sisustuksessa luomaan lämmintä tunnelmaa esimerkiksi kolkkoon kivitaloon.

Palatkaamme otsikkoon, siinä puhutaan metsiemme hyödyntämisestä, eikä puun hyödyntämisestä. Hyvinhoidettu suomalaismetsä on arvokas ihan sellaisenaan – meidän itsemme virkistyskäyttöön ja myös tuomaan matkailutuloja. Olen vakuuttunut siitä, että meillä suomalaisilla olisi varaa antaa myös ulkomaalaisten nauttia Suomen upeasta luonnosta – järjestää kalastusretkiä, ohjattua metsästystä, patikkaretkiä, jne.

Eräässä artikkelissani kerroin puolukkareissustani. Tähdensin siinä, ettei metsästä saa ryöstää oksia, eikä kantoja vaan ne on jätettävä metsään. Niin rahanahne ei saa olla, että ryöstettäisiin metsä ja sitten vielä saastutettaisiin ympäristöä biovouhotuksella. Tuotettakoon energia ympäristöystävällisesti ja halvalla – eli ydinvoimalla ja vesivoimalla.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu