Viron syntymäpäivä

Tänään 24.2. on Viron syntymäpäivä. Virossa sitä kutsutaan Vabariigi aastapäiväksi, eli Tasavallan vuosipäiväksi. Viro on  melko tarkasti saman ikäinen itsenäisenä valtiona kuin Suomi.

Venäjälle ei ole milloinkaan ollut mieleen Viron itsenäisyys. Venäjä hyökkäsi Viroon yrittäen valloittaa koko Viron. Onneksi Viro kuitenkin voitti Vapaussodan Venäjää vastaan. Sodassa Viro sai apua Suomelta aseiden, rahalainan ja vapaaehtoisten muodossa. Vaikka suomalaisten vapaaehtoisten määrä oli Viron Vapaussodassa pienehkö, niin se vapaaehtoisjoukko rohkaisi myös virolaisia itseään taistelemaan Venäjää vastaan.

Suomi sai Vapaussodassaan apua Saksasta – jo ennen sotaa Saksa koulutti jääkäreitä, joilla oli hyvin suuri merkitys sille, että Suomen itsenäisyys säilyi. Samaisia jääkäreitä oli taistelemassa Viron vapauden puolesta. Veljeskansamme Viro sen sijaan sai apua Englannilta, mm. aseita, ja Englannin laivasto suojasi Viron rannikkoa Venäjän maihinnousuilta.

Maailmansotien välillä itsenäinen Viro vaurastui nopeasti, mutta joutui taistelutta imperialistisen Venäjän miehittämäksi – kärsien suuremmat tappiot kuin Suomi, joka taisteli vapautensa puolesta Talvisodassa.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu