Jännite Baltiassa kasvaa

Viimeisin askel tässä on Venäjän Maavoimien komentajan kenraalieversti Aleksander Postnikovin ilmoitus, että Venäjä sijoittaa Viron rajan lähelle Lugaan uusimpia maasta-maahan ballistisia ohjuksia Iskander. Ne ovat ajoneuvoasenteisia ohjuksia, jotka voivat nopeasti vaihtaa paikkaansa, ollen siten melko taistelunkestäviä.

Lugasta ne uhkaavat Viron, Latvian ja Liettuan alueita. Lugassa on ennestään 100 km kantavia taktisia ohjuksia, nyt kantama kasvaa noin viisinkertaiseksi ja uudet ohjukset ovat monikärkisiä. Oletettavasti myös tarkkuus paranee.

Viron parlamentin Eurooppa-asiain valiokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson totesi tänään 27.2.2010, että Venäjä on ottanut Baltian maat ”tähtäimiinsä”.

Edellinen askel Venäjän taholta olivat viimesyksyiset suuret Baltian maiden vastaiset sotaharjoitukset, joista kerroin tässä blogissani. Niissä sotaaharjoituksissa Venäjä harjoitteli Viron, Latvian ja Liettuan valloittamista.

Onneksi NATO sentään näyttää edes pienessä mittakaavassa aikovansa puolustaa Baltian maita ja järjestää pienehköjä sotaharjoituksia Baltian maissa. Esimerkiksi Viroon USAn merijalkaväki tekee tänä vuonna noin yhden pataljoonan (500 miestä) maihinnousun ja ne joukot siirtyvät virolaiselle harjoitusalueelle harjoittelemaan yhdessä virolaisjoukkojen kanssa. Kannattaa huomata mittakaavaero. Venäjän hyökkäykselliseen sotaharjoitukseen osallistui noin 60 000 miestä.

Viron Puolustusvoimain komentaja kenraali Ants Laaneots on aivan aiheellisesti varoittanut vuosien mittaan useaan otteeseen Venäjän olevan suuri sotilaallinen uhka Virolle.

Toivottavasti niin muut NATO-maat kuin myös Suomi ja Ruotsi auttavat edelleen Baltian maita (varsinkin Viroa) tehostamaan puolustustaan oleellisesti. Onneksi Viro ei ole lähtenyt palkka-armeijahömpötykseen, vaan rakentaa edelleen asevelvollisuuteen ja reserviin perustuvaa aluepuolustusta ja kokonaismaanpuolustusta.

Toisaalta on erittäin valitettavaa, että Ranska edes harkitsee modernien suurten maihinnousulaivojen Mistral myyntiä imperialistiselle roistovaltiolle Venäjälle ne helpottavat oleellisesti Venäjän hyökkäystä Georgiaan ja Baltian maihin. Ei viholliselle pidä myydä aseita.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu