Miksi Suomi pelastui?

Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun ja yritti valloittaa koko Suomen Talvisodassa.

Miten on mahdollista, että Venäjä epäonnistui yrityksessään valloittaa koko Suomi ja suostui tekemään kieltämänsä Suomen laillisen hallituksen kanssa rauhan?

Tietenkin ehdoton edellytys pelastumiselle oli, että suomalaiset taistelivat uljaasti yhtenä miehenä (urheiden ja uhrautuvien naisten avustamana) imperialistisen Venäjän rikollisia hyökkäysjoukkoja vastaan. Erittäin suuri merkitys tämän taistelun onnistumisessa oli Saksassa aikanaan koulutuksensa saaneilla jääkäreillä. Ilman Suojeluskuntia ja Lotta-Svärd järjestöä Suomi ei olisi kestänyt. Myös Mannerheimilla, joka työskenteli pitkään Suomen kansan yhtenäisyyden puolesta on oma merkityksensä torjuntavoiton saavuttamisessa.

Loputtomiin Suomi ei olisi kuitenkaan jaksanut taistella yksin valtavaa ylivoimaa vastaan. En väheksy ulkomaisia vapaaehtoisia mitenkään, mutta heitä oli kuitenkin niin vähän, ettei heidänkään avulla olisi voitu määrättömiin jatkaa taistelua.

Suurpoliittinen tilanne auttoi Suomea. Kun Suomi kykeni pitkään sotimaan tehokkaasti, niin koko ajan kasvoi uhka, että Venäjä joutuu sotaan Englantia ja Ranskaa vastaan ja nämä pommittaisivat Bakun öljyteollisuutta, josta Venäjä sai lähes kaiken polttoaineensa ja  josta Venäjä oli sitoutunut toimittamaan öljyä myös liittolaiselleen Saksalle.

Venäjän tavoitteet Toisen Maailmansodan suhteen olivat siihen saakka toteutuneet hyvin – Englanti ja Ranska olivat sodassa Saksaa vastaan. Venäjä halusi, että nämä heikentävät toisiaan ja sitten Venäjä hyökkää maailmanhistorian suurimmin joukoin länteen heinäkuussa 1941 valtaamaan koko Euroopan – aluksi. Siihen suunnitelmaan EI mitenkään sopinut joutua vielä vuonna 1940 sotaan Englantia ja Ranskaa vastaan.

Tässä artikkelissa lisää siitä miksi Suomi pelastui.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu