Ydinpolttoaineen kierrätys

Eräät tahot vastustavat tällä hetkellä Fennovoimalle annettavaa lupaa ydinvoimalaa varten sillä perusteella, ettei Fennovoimalla ole vielä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen käytettävää luolastoa, eikä paikkaa sille.

Kyseessä on täysin kestämätön perustelu. Käytetyn ydinpolttoaineen varastointi ei muutenkaan ole mikään ongelma kun asiaa ajatellaan järjellä, eikä yritetä keksimällä keksiä ongelmia.

Kun Fennovoimalle annetaan periaatelupa ydinvoimalan rakentamiseen vuonna 2010, niin kyseinen voimala otetaan käyttöön noin vuonna 2020. Sen käytettyä polttoainetta säilytetään voimalan yhteydessä sijaitsevassa vesialtaassa noin vuoteen 2070, eikä ole mitään estettä säilyttää sitä edelleen vastaavissa vesialtaissa voimalan yhteydessä vaikka vuoteen 2100.

Tällä hetkellä uraani on hyvin halpaa ja suuruusluokkaa puolet ydinvoimaloissa käytettävästä pottoaineesta on peräisin purettavista ydinaseista. Siksi Suomessa nykyisin käytöstä poistuvan polttoaineen kierrätys (jälleenkäsittely) ei ole tällä hetkellä taloudellisesti kannattavaa. Ydinvoimaa rakennetaan kuitenkin koko ajan lisää ja lisää – eikä niitä purettavia ydinaseitakaan riitä loputtomiin. Uraanin hinnan voidaan siten ajatella vähitellen nousevan ja eräänä päivänä Suomessa vesialtaissa on niin paljon käytettyä ydinpolttoainetta, että se on järkevää uusiokäyttää. Se milloin on juuri oikea hetki aloittaa käytetyn ydinpolttoaineen jälleenkäsittely ei ole vielä selvillä, eikä sen tarvitse ollakaan.

Heitetään nyt kuitenkin eräs vuosiluku ilmaan esimerkiksi. Voisi hyvinkin olla niin, että vuonna 2100 Suomessa olisi riittävästi käytettyä ydinpolttoainetta ja uraanin hinta olisi noussut sen verran korkeaksi, että jälleenkäsittely Suomessa olisi jo hyvin kannattavaa.

Noin 95% käytetystä ydinpolttoaineesta voidaan uusiokäyttää jälleenkäsittelyn jälkeen. Vain noin 5% pitää sitten loppusijoittaa suunnilleen vuodesta 2100 eteenpäin.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei myöskään Teollisuuden voiman, eikä Fortumin ydinvoimaloiden käytettyä polttoainetta ole järkevää haudata syvälle kallioperään, vaan säilyttää edelleen vesialtaissa odottamassa jälleenkäsittelyä. Mikään ei tietenkään estä tekemästä uutta päätöstä asiassa vaikka vuonna 2080, jos silloinen tilanne esimerkiksi fuusioreaktoreiden käyttöönoton vuoksi näyttää siltä, että käytetty ydinpolttoaine onkin järkevintä loppusijoittaa lasiin valettuna kuparikapseleissa 500 m syvyyteen peruskallioon.

Nyt se loppusijoitus ei kuitenkaan näytä järkevältä – loppusijoitettakoon se noin 5% käytetystä ydinpolttoaineesta eikä suinkaan kaikkea. Kierrättäkäämme arvokasta ainetta – sitä ei kannata haudata maahan. Esimerkiksi Japani ja Ranska jälleenkäsittelevät ydinvoimaloiden polttoaineen – kierrättävät, uusiokäyttävät.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu