Lennonjohtaja EI osannut englantia

Smolenskin venäläisen lennonjohtajan haastattelussa hän väitti, ettei puolalainen lentäjä osannut venäjää niin paljoa, että olisi osannut kertoa hänelle oman korkeutensa.

On hyvin uskottavaa, ettei puolalainen sotilaslentäjä osannut hyvin venäjää – tuskin edes halusi osata. Monet suomalaisetkaan upseerit eivät ole edes halunneet osata venäjää.

Mutta – entä sitten?

Ilmailun kansainvälinen kieli on ENGLANTI, eikä suinkaan venäjä. Niin lentäjien, jotka lentävät kansainvälisiä lentoja, kuin lennonjohtajienkin on osattava englantia. Vähintään ns. ilmailuenglanti.

Sitäpaitsi

Sitäpaitsi ei ollut ollenkaan oleellista, että lentäjä olisi osannut kertoa lennonjohdolle koneensa korkeuden – sen lennonjohtaja näkee tutkastaan.

Sen sijaan olisi ollut tärkeää, että lennonjohtaja olisi osannut kertoa lentäjälle QFE:n, eli vallitsevan ilmanpaineen kyseisen lentokentän kiitotien korkeudella, jotta lentäjä olisi voinut asettaa sen ilmanpainearvon korkeusmittariin – että koneen korkeusmittari olisi näyttänyt korkeutta kentän pinnasta.

Ei kieltänyt

Lennonjohtaja tunnusti, ettei hän kieltänyt presidentti Kaczynskin konetta laskeutumasta – mutta väitti samalla, ettei hän olisi saanutkaan kieltää konetta laskeutumasta. Kuka kielsi lennonjohtajaa kieltämästä?

Homma on tasan sillä lailla, että lennonjohtaja MÄÄRÄÄ, mitä lentäjä tekee ja lentäjä TOTTELEE.

Varsinkin kun kyseessä oli vieraan valtion lentokoneen laskeutuminen sotilaslentokentälle. JOS lennonjohtaja olisi kieltänyt laskeutumasta, niin on varmaa, ettei lentäjä olisi vastoin kieltoa laskeutunut.

Vaan ei kieltänyt, joten kone yritti laskeutua mitä ilmeisimmin ilman oikeaa QFE-tietoa – sumussa. Voi veljet! Olen itse lentänyt sen verran paljon mittarilentoa huonoissa olosuhteissa, että tiedän mitä se merkitsee. Oikea korkeustieto on äärimmäisen tärkeä.

Edellinen aihetta käsittelevä artikkelini löytyy täältä.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu