Arvo Tuominen 220743

Arvo Tuominen, SDP:n propagandapäällikkö, 22.7.1943: ”1939. Olisi tietysti lähdetty mieluummin muuta tietä, mutta ei ollut valinnan varaa. Oli taisteltava tai jättäydyttävä tuhon omiksi.

1940, Välirauha. Ei edelleenkään valinnan varaa. Meitä pidettiin Stalinin kiristyspolitiikalla joka hetki pakkotilassa, puukko kurkulla.

1941. Moskova valmisteli vakavasti hyökkäystä (Molotovin esitys Hitlerille marrask. 1940). Suomen oli pakko turvautua johonkin vahvempaan, Stalin pakotti. Maa huokaisi helpotuksesta ensimmäisten saksalaisten joukkojen saavuttua maahan. —

Välttämätöntä siis iskeä takaisin heti kun Venäjä alkoi pommitukset.”i

—–

On demareilla joskus ollut ihan älyissään oleva propagandapäällikkö – kun lateli yllä olevat kestävät tosiasiat.

Vuonna 1939 Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun uhkavaatimusta esttämättä ja sotaa julistamatta – yrittäen valloittaa koko Suomen, mutta epäonnistui yrityksessään.

Välirauhan aikana Venäjä valmistautui hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun. Saksalaiskeskusteluista täällä.

22.6.1941 kello 6.05 alkaen Venäjä hyökkäsi jälleen Suomen kimppuun aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Jatkosodan, joka oli erillissota.

Suomi ”iski takaisin” vapauttaen Venäjän miehittämänä olleet Suomen alueet ja eteni helpommin puolustettavissa olevalle linjalle ”seisomaan kivääri jalalla”.

9.6.1944 alkaen Venäjä yritti jälleen valloittaa koko Suomen ns. Neljännellä strategisella suurhyökkäyksellä – mutta Suomi saavutti suurenmoiset torjuntavoitot Kannaksella, Nietjärvellä ja Ilomantsissa. Suomi taisteli säilyttääkseen itsenäisyytensä ja onnistui säilyttämään itsenäisyytensä.

——————–

i Martti Ruutu, Me uskoimme Suomeen, 2000, sivut 100-104

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu