Ukrainan jakaminen?

Ukrainan entinen sisäministeri Juri Lutsenko kertoi TV-kanava Ukrainassa, että Länsi-Ukrainassa puhutaan jo yleisesti Ukrainan välttämättömästä jakamisesta.

Miten tähän on tultu?

Keskiajalla ja kauan sen jälkeenkin suurvaltoja olivat mm. Liettua ja Puola – Venäjästä ei ollut hajuakaan. Mm. Kiova ja Riika olivat osa Liettuaa myöhäiskeskiajalla – raja oli lähellä mitätöntä kyläpahasta Moskovaa.

Venäjän vääristelty historiankirjoitus yrittää väittää venäläisillä ja ukrainalaisilla olevan yhteiset juuret Kiovassa – mutta todellisuudessa: Moskova EI edustanut kaikkien 1600-luvun itäslaavien identiteettiä – ukrainalaiset rakensivat omaa itsenäistä identiteettiään. Liitoksen jälkeen kyseessä oli venäläistäminen sekä ukrainalaisen identiteetin ja kulttuurin hävittäminen – eli jälleen Venäjän imperialismi ja suurvenäläinen sovinismi, josta kaikki Venäjän naapurit ovat joutuneet kärsimään noin 500 vuotta ja sama jatkuu edelleen.

Iivana Julmasta alkaen Venäjä on koko ajan kaikin voimin valloittanut muiden kansojen asuinalueita niin paljon kuin se on suinkin kyennyt.

Läntinen Ukraina on onnekseen saanut välillä olla osa Itävaltaa, mutta joutunut sitten taas imperialistisen Venäjän miehittämäksi.

Ukraina itsenäistyi samalla kun Suomi ja Viro, Venäjä kuitenkin miehitti Ukrainan jo vuonna 1919.

Venäjä suoritti ukrainalaisten kansanmurhan 1930-luvulla.

Vuonna 1941 Saksa vapautti Ukrainan Venäjän miehityksestä – ukrainalaisia taisteli saksalaisten rinnalla Ukrainan vapauden puolesta, mutta saksalaiset olivat niin typeriä, että Saksa alkoi puolestaan miehittää Ukrainaa.

Vuonna 1944 Venäjä hyökkäsi jälleen Ukrainaan. Ukrainalaiset taistelivat Venäjän miehitystä vastaan vuoteen 1956 saakka merkittävässä määrin.

Ukraina palautti itsenäisyytensä samalla kun mm. Viro, Georgia ja Tshetshenia. Venäjän negatiivinen vaikutus Ukrainassa kuitenkin jatkui edelleen voimakkaana Oranssiin vallankumoukseen saakka. Siitä alkoi Ukrainan tie EUn ja NATOn jäseneksi – karkuun imperialistista Venäjää.

Valitettavasti Venäjän harjoittama hajoita ja hallitse-politiikka onnistui, Justshenko ja Timoshenko rupesivat riitelemään keskenään – venäläismielinen Janukovitsh voitti vuoden 2010 presidentinvaalit.

Janukovitsh on jo jatkanut Sevastopolin laivastotukikohdan vuokra-aikaa, joten Ukraina ei pääse irti Venäjän asevoimista alueellaan.

Venäjä yrittää saada Ukrainan alueella olevat kaasuverkostot haltuunsa – se olisi käytännössä ”finis Ukraine”.

Miten eteenpäin?

Länsiukrainalaisten huolen Ukrainan joutumisesta jälleen Venäjän miehittämäksi ymmärtää hyvin kun katsoo historiaan. Se Ukrainan jakaminen länsimieliseen Länsi-Ukrainaan ja venäläismieliseen Itä-Ukrainaan voi hyvinkin tuntua houkuttelevalta viimeisenä oljenkortena.

Jos se jako tehtäisiin ja Länsi-Ukraina otettaisiin NATOon, niin se voisi pelastaa läntisen osan Ukrainasta. Venäjä himoitsee kuitenkin koko Ukrainaa, joten varma pelastus se ei ole.

Venäläiset Ukrainassa ovat Ukrainan suuri ongelma, aivan kuten esimerkiksi venäläiset Latviassa ovat Latvian suuri ongelma. Parasta olisi tietysti päästä venäläisistä eroon, mutta miten?

Kirjoitin jo aiemmin blogissani, että Ukraina on tienhaarassa. Valitettavasti kenelläkään ei ole tietoa mihin ne tiet vievät.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu