Tserkessit vaativat autonomiaa

Imperialistinen Venäjä hyökkäsi Kaukasukselle ja vuonna 1864 ajoi tserkessit pakolaisiksi omasta maastaan lähinnä Turkkiin joukkomurhaten kymmeniä tuhansia tserkessejä. Nyt viikonvaihteessa 5-6.6.2010 Tserkessissä pidetty tserkessian kansan kongressi lähetti Moskovaan vaatimuksen muodostaa Tserkessian kansallinen autonomia. Vuosina 1926-1957 Venäjän miehittämässä Kaukasiassa sijaitsi Tserkessian autonominen alue.

Ongelmana on, että Venäjän miehittämillä alueilla asuu vain noin yksi miljoona tserkessiä ja ulkomailla pakolaisuudessa noin viisi miljoonaa. Venäjä on yleisen venäläistämispolitiikan kuluessa sekoittanut alueen kansoja väkisin sekaisin ja asuttanut miehittämilleen alueille venäläisiä. Siten on hyvin hankalaa saada muodostettua tserkesseille omaa kansallisvaltiota.

Joka tapauksessa vaatimus on Kremlille hyvin kiusallinen, varsinkin kun se on ”tunnustanut” parhaillaan miehittämänsä mikrovaltion (kaupunki) Georgian ns. Etelä-Ossetian.

Kaukasuksella kuohuu muutenkin perusteellisesti, yhteenottoja Venäjän miehitysjoukkojen kanssa tapahtuu viikottain, ellei päivittäin Tshetsheniassa, Ingushiassa, Dagestanissa, Kabardino-Balkariassa, jne.

Maaliskuussa tapahtunut tserkessien nuorisoliikkeen johtajan Aslan Zhukovin murha, sekä huhtikuussa tapahtunut tserkessien pääministerikanditaadin Fral Shebzuhovin murha on saanut myös tserkessien tunteet kiehumaan.

Venäjän hyökättyä Georgiaan elokuussa 2008, ja miehittäessä parhaillaan Georgian Abhasiaa, ns. Etelä-Ossetiaa ja Akhalgoria, Georgia on asettunut tukemaan tserkessejä. Georgian parlamentti alkaa käsittelemään tserkessien kansanmurhaa Venäjän toimesta. Tarkoituksena on vaatia Venäjää tunnustamaan kansanmurha aivan kuten sitä vaativat tserkessijärjestöt USAssa.

http://www.epl.ee/artikkel/578220

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu