28.6.1940 oli Moldovan Musta päivä

Imperialistinen Venäjä miehitti Romanian Bessarabian ja Pohjois-Bukovinan 28.6.1940. Siitä alkoi moldovalaisten kyyditykset Siperiaan ja kansanmurha Venäjän toimesta. Bessarabian Venäjä ”sai” Molotov-Ribbentrop-sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan perusteella (Venäjän ja Natsi-Saksan välinen sopimus). Pohjois-Bukovinan Venäjä sen sijaan miehitti asiasta liittolaisensa Saksan kanssa sopimatta – se soitti hälytyskelloja Berliinissä liittolaisen suhteen.

28.6.2010 Moldovan pääkaupunkiin pystytetään muistomerkki kommunistihallinnon uhreille. Se pystytetään samalle paikalle, jossa ennen sijaitsi Leninin patsas.

28.6. on tästä lähtien virallisesti Venäjän miehityksen muistopäivä.

Moldovassa on laskettu Venäjän miehityksen aiheuttamien vahinkojen arvoksi 28 miljardia dollaria ja sitä korvausta aiotaan vaatia Venäjältä.

Huomattakoon samalla, että Venäjä miehittää edelleen Moldovan Transnistriaa, vaikka on luvannut vetää sieltä miehitysjoukkonsa.

Moldova on karistanut kommunismin ikeen hartioiltaan ja pyrkii demokraattiseksi länsimaaksi. Seuraava askel on kansanäänestys, jossa ehdotetaan, että presidentti vastedes valitaan suoralla kansanvaalilla.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu