Kehitysapu – kannettu vesi ei kaivossa pysy

Valtiovarainministeriö esittää vuoden 2011 budjettiin kehitysapuun 1 071 679 000 euroa.(korjattu 14.26 jp)
Afrikkaan menee kehitysavustamme hyvin suuri osa ja budjettiesityksen mukaisesti Afrikan osuutta pyritään edelleen kasvattamaan.

Kehitysapu Afrikkaan on hyvin tehotonta ja usein jopa haitallista. Afrikka on luonnonvaroiltaan hyvin rikas maanosa ja sen ilmastossa voi kasvattaa ”mitä hyvänsä” saaden suuria satoja. Kehitysavulla kuitenkin sotketaan tavallinen markkinoiden toiminta ja luodaan laiskojen armeija. Miksi tekisi mitään kun muutenkin tulee hyvin toimeen.

Mitä enemmän Afrikkaan työnnetään kehitysapua sitä hullummaksi tilanne muuttuu – ja taas pitäisi nostaa kehitysapua. Toivotonta.

Minun vakaa käsitykseni on, että Afrikkaan suuntautuva kehitysapu on lopetettava kokonaan ja pitää antaa afrikkalaisten itse rakentaa maanosastaan millaisen haluavat. Jos Afrikan maat sitten joskus kilpailevat menestyksellisesti vaikkapa maataloustuotteiden saralla – niin kilpailkoon. Esimerkiksi EUn maataloustukiaiset ovat aivan hirvittävän suuret ja vääristävät kilpailua. Annetaan afrikkalaisten tuottaa ja saada itse toimeentulonsa omalla työllään.

Afganistan

Afganistan sen sijaan on joutunut kärsimään Venäjän imperialismista ihan perusteellisesti, joten Afganistan kannattaa auttaa omille jaloilleen. Sinne tarvitaan suhteellisen lyhytaikainen tuki – afgaanit pärjäävät sitten ihan itse.

Vuoden 2011 budjettiesityksessä Afganistaniin osoitetaan suoraan rahaa kahdella rivillä: 12 000 000 euroa ja 15 700 000 euroa (en ymmärtänyt miten rahat käytetään).

Joka tapauksessa määrä on aivan liian vähäinen.

Mielestäni apua on annettava vähiin kohteisiin, mutta niin runsaasti, että sillä saadaan aikaan todellisia tuloksia lyhyehkössä ajassa siten, ettei jatkuvaa avun tarvetta enää sen jälkeen ole.

Erittäin tärkeää on, että afgaanit itse tekevät työn ja saavat siitä työstä tuloa omaa toimeentuloaan varten. Siten kun rakennetaan vaikka koulu, sairaala, voimalaitos tai vedenpuhdistamo, niin meidän rahaa pitäisi käyttää materiaalihankintoihin (mahdollisimman paljon paikan päältä), suunnitteluun (taas käyttää mahdollisimman paljon paikallista työvoimaa) ja rakentamiseen (työ kokonaan paikallista, valvonta meiltä).

Että materiaalihankinnat onnistuvat paikanpäältä, niin autettakoon perustamaan vaikka ikkunatehdas ja ovitehdas, jne. Siten, että paikallinen yrittäjä pyorittää yritystä paikallisella työvoimalla – tietotaitoa, koneita, jne. annetaan yhden kerran kehitysapuna, mutta toiminnan pitää sen jälkeen pyöriä omillaan.

Pelkkä kehitysapu ei auta Afganistania jaloilleen. Vanha kokonaisvaltainen esitykseni löytyy täältä.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu