Afganistan

Afganistanista näkyy julkisuudessa lähinnä, että siellä kuolee milloin ISAFin rauhanturvaajia, jenkkejä tai siviilejä – suurin keskustelu käy siitä milloin sieltä pitäisi vetäytyä.

Suosittelen katsomaan Afganistania hieman laajemmasta perspektiivistä.

Afganistan on strategisesti tärkeällä alueella. Siellä oli oikeastaan melkoisen rauhallista, toki köyhää – mutta sitten imperialistinen Venäjä halusi miehittää Afganistanin ja hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979 ja harjoitti siellä afgaanien kansanmurhaa 10 vuotta.

USA auttoi maataan Venäjän hyökkäykseltä puolustaneita afgaaneja toimittamalla afgaaneille ilmatorjunta-aseita, myös Stinger it-ohjuksia. Niinpä Venäjä hävisi sen Afganistanin sodan ja joutui vetämään joukkojensa rippeet Afganistanista.

Afganistan oli pommitettu Venäjän toimesta ”kivikauteen”, joten kiihkoislamisteilla oli hyvä tilaisuus saada siellä vaikutusvaltaa. Lopulta sisällissodassa taleban pääsi valtaan ja alkoi kiihkoislamistien hirmuhallinto. Naiset eivät saaneet käydä töissä, eikä tytöt koulua. Afganistanin talebanhallinto järjesti Afganistanin alueella islamistiterroristien koulutusta laajamittaisesti suurissa leireissä. Koulutukseen osallistui islamisteja hyvin lukuisista eri maista.

Kaikkea sitä katsottiin läpi sormien kunnes islamistit tekivät syyskuun 11. päivän iskut USAssa tappaen tuhansia siviilejä. NATO kooontui ensimmäisen (ja tähän mennessä ainoan) kerran käsittelemään viidennen artiklan mukaista hyökkäystä NATOn jäsenmaan kimppuun – ja päätti kyseessä olevan 5. artiklan mukainen hyökkäys, jossa jäsenmaat ovat velvollisia auttamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta USAa. USA kuitenkin päätti, ettei halua NATOn apua.

USA antoi Afganistanille uhkavaatimuksen, että terroristien koulutusleirit on suljettava. Afganistan ei suostunut uhkavaatimukseen.

USA löi pienen liittolaisjoukon kanssa Afganistanin talebanhirmuhallinnon.

YK antoi NATOlle – kumppaneineen – mandaatin turvata Afganistanissa rauhaa ja sen mukaisesti perustettiin ISAF-operaatio, johon osallistuu hyvin laaja spektri eri valtioiden joukkoja. Myös suomalaisia ja virolaisia osallistuu kyseiseen operaatioon.

Valitettavasti Afganistanin operaatioon lähdettiin taas kerran ”vasemmalla kädellä”, eikä siihen annettu riittäviä resursseja ei siviilipuolelle (jälleenrakennus, humanitaarinen apu, koulutus, jne,) eikä myöskään sotilaalliselle puolelle jonka olisi pitänyt turvata siviilikriisinhallintaoperaatio.

Niinpä homma venyy ja paukkuu – tulee merkittäviä tappioita ja julkisuudessa näkyy vähän edistystä (sitä kyllä tapahtuu, mutta ei ole mediaseksikästä).

Pahin asia on, ettei alun alkaen otettu mukaan samaan operaatioon Pakistanin puolella koraanikouluissa järjestettävän terroristien koulutuksen lopettamista ja terroristien Afganistaniin soluttautumisen lopettamista.

Kirjoitin aiheesta artikkelin jo vuosia sitten, mutta kun neuvojani ei ole noudatettu, niin kusessa ollaan. Olen edelleen vakaasti sitä mieltä, että Afganistanoperaatio on hoidettava kunnialla loppuun saakka ja vasta sitten joukot on vedettävä sieltä pois.

Kiihkoislamilaisten hirmuvaltaa ei saa päästää uudelleen Afganistaniin, eikä ydinasevaltiota Pakistania saa päästää luisumaan kiihkoislamistien valtaan.

Nyt on seistävä selkä suorana, investoitava hyvään tulevaisuuteen – eikä missään tapauksessa saa antautua. Se tietää ”verta, hikeä ja kyyneleitä”, mutta se tie on kuljettava lopulliseen voittoon saakka. Myös tavalliset afgaanit haluavat viimeinkin elää rauhassa ja rakentaa maataan – meidän on autettava heitä.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu