Ainahan on maksettava, eikös juu

Jori Malmstenin ja Tatu Pekkarisen mainio kappale Nikkelimarkka antaa hyvän elämänohjeen: ”Ainahan on maksettava, eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu.”

Valitettavasti se tahtoo välillä unohtua niin valtioilta kuin tavallisilta tallaajiltakin.

Usein lainasta pitää maksaa paitsi vuotuista korkoa, niin myös erinäisiä muita kuluja.

Joskus lainanotto on järkevää, usein se ei sitä ole.

Esimerkki järkevästä lainanotosta voisi olla vaikkapa laina sellaisen yrityksen perustamiseen, joka valmistaa jotakin hyödyllistä tuotetta – jota voidaan sitten myydä hyvällä katteella ja maksaa laina takaisin. Saatiin työtä ja toimeentulo – eikä unohdettu Nikkelimarkan sanoja.

Kulutusluotot ovat yleisesti ottaen viheliäisiä – ei malteta odottaa, että saataisiin säästettyä kulutukseen tarvittava raha vaan törsätään tulevaisuudessa ehkä tulevat tulot etukäteen – ja joudutaan maksamaan ekstrana korkoja ja muita kuluja lainasta. Kulutusvaiheessa voi olla iloinen mieli – mutta maksuvaiheessa ei välttämättä juuri laulata.

Valtion tasolla on järkevää tasoittaa suhdanteita ainakin jossakin määrin. Se tarkoittaa käytännössä sitä, etta ajoitetaan tarpeellisia investointeja siten, että korkeasuhdanteessa jarrutetaan investointeja, ettei tapahdu ylikuumenemista ja sitten matalasuhdanteessa valtio investoi – matalasuhdanteessa hinnatkin ovat alempia ja ihmiset tarvitsevat työtä. Näin meneteltäessä on järkevää käyttää jossakin määrin myös lainarahaa, sillä korkoihin menevät rahat saadaan takaisin alhaisempina hintoina ja vähäisempinä työttömyydestä aiheutuvina kuluina. Silloinkaan EI SAA sortua kulutusluottojen puolelle – että otettaisiin syömävelkaa kulutukseen, vaan menoja täytyy leikata. Pätee taas vanha viisaus: ”Suu säkkiä myöten”.

On erittäin valitettavaa, että nämä vanhat hyvät opit tahtovat unohtua niin valtioilta kuin myös joiltakin ”kansalaisilta”.

Ensi vuonna alkaa se ”kulutusluottojen maksamisen aika” meille suomalaisille – käytettävissä olevat tulot pääsääntöisesti laskevat, pitkään ne ovat nousseetkin. Taas vanha hyvä opetus: ”kaikki hyvä loppuu aikanaan”.

Me joudumme maksamaan mm. erittäin typerästä tuulivoimaloiden  rakentamisesta ja typerästä biovouhotuksesta. Jos olisimme olleet järkeviä, niin olisimme edistäneet ympäristöystävällisen ja halvan ydinvoiman runsasta lisärakentamista – ei tarvita mitään tukiaisia, vaan vain lupia rakentaa.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu